Verslag extra vergadering 28 oktober 2024
Verslag extra Wmo-adviesraad vergadering d.d. 29 oktober 2024 in de Borgh te Zevenbergen
Aanwezig
Namens Wmo-adviesraad: mw. A. ten Cate (vz), mw. M. Eekhout, mw. G. Molewijk, mw. E. van Adrichem (penm), mw. J. Schreuders, dhr. G. de Vos (secr.)
- Opening
Deze extra vergadering is afgesproken tijdens de Studiedag van 21 oktober om te komen tot een standpuntbepaling over de vorming van een Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk in het begin van het komende jaar.
- Standpuntbepaling Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk.
De discussie wordt gevoerd aan de hand van de notitie “Proces om te komen tot Adviesraad Sociaal Domein”, wat is samengesteld door dhr. De Vos. Om deze notitie samen te stellen is gebruik gemaakt van de presentatie tijdens de Studiedag en het verslag wat daar van gemaakt is.
Kleine opmerkingen en verduidelijkingen die tijdens de discussie zijn gemaakt zullen worden verwerkt in de definitieve notitie. In dit verslag worden deze opmerkingen niet verder opgenomen.
Er wordt gekozen voor een groeimodel met de Wmo, Participatiewet en de Jeugdwet als eerste wetgeving waarover geadviseerd kan worden. Na een periode van 1 á 2 jaar uitbreiden met Wet Schuldhulpverlening, Wet Inburgering, Wet Passend Onderwijs en de Wettelijke Verplichting Leerlingenvervoer.
Voor wat betreft de advisering over het VN Verdrag Handicap zal worden opgenomen dat hiervoor nagegaan moet worden (door gemeente) of het mogelijk is om een VN-platform op te richten in de gemeente. Het terrein van het VN Verdrag is veel ruimer dan het Sociaal Domein en omvat feitelijk alle sectoren van de gemeente. Als dit niet mogelijk is, dan wellicht als een schil om één van de werkgroepen.
Bij de eisen voor leden van de ASD ontbreekt de eis dat een lid inwoner dient te zijn van de gemeente Moerdijk. Een eis dat de leden gespreid over de gemeente zouden moeten wonen is een wens die we zeker niet moeten vastleggen. Verwachting is dat een dergelijke wens niet waar te maken zal kunnen zijn.
Wat de organisatievorm betreft wordt de voorkeur uitgesproken voor een commissie en niet voor een Stichting en een informele vereniging. De commissie sluit het beste aan bij de taak van de ASD (gemeente kent meerdere commissies als adviseur). Aan een stichtingsvorm worden steeds meer eisen gesteld door de overheid en de banken.
In onze notitie zullen we ook pleiten om de Wmo-adviesraad te betrekken bij de oprichting, met een doorstart van de huidige leden naar de ASD. De selectie van nieuwe leden kan dan in samenwerking tussen gemeente en de huidige leden.
Bij de financiële kant van de ASD zal ook opgenomen worden dat de leden een vergoeding voor de werkzaamheden krijgen die gebaseerd is op de belastingvrije vrijwilligersbijdrage. Daarnaast moet de vergoeding voor gemaakte (reis-)kosten ook opgenomen worden.
Het budget van de ASD zal gebaseerd moeten zijn op een begroting die qua posten ongeveer gelijk zal zijn aan die van de Wmo-adviesraad. De bedragen zullen wel aanzienlijk hoger zijn, al was het maar vanwege het groter aantal leden en de noodzaak om meer aan scholing te doen.
Afgesproken wordt dat het besproken document aangevuld / aangepast zal worden door de secretaris en dan zal worden rondgestuurd voor eventueel commentaar en aanvullingen. Reactie uiterlijk 3 november naar de secretaris. Na akkoordbevinding zal het naar de gemeente (dhr. M. Bouchekourte) worden gestuurd. Dit met het verzoek om het te bespreken in klein comité vóór de vergadering van 20 november.
_____________________________ __________________________
A. ten Cate G. de Vos
(interim voorzitter) (secretaris)