Verslag 8 januari 2025
Verslag Wmo-adviesraad vergadering d.d. 8 januari 2025 in het gemeentehuis te Zevenbergen
Aanwezig
Namens Wmo-adviesraad: mw. M. Eekhout, mw A. ten Cate (vz.), mw. G. Molewijk, mw. J. Schreuders, mw. S. Pigheddu, mw. E. van Adrichem (penm.), dhr. G. de Vos (secr)
Namens Gemeente Moerdijk: mw. L de Vente, dhr. M. Bouchekourte.
Afwezig met kennisgeving
Namens Gemeente Moerdijk: Wethouder mw. P. Joosten.
Deel 1 Met leden Wmo-adviesraad Moerdijk
- Opening De voorzitter heet ieder van harte welkom bij deze eerste vergadering van het nieuwe (wellicht spannende) jaar. Een bijzonder welkom aan mw. Pigheddu, die enige tijd afwezig is geweest i.v.m. prive-omstandigheden.
- Vaststelling agenda Door een misverstand is het nog niet mogelijk om de jaarplanning Wmo vandaag te bespreken. Het eerste bolletje bij agendapunt 16 komt te vervallen. Planning zal uiterlijk beschikbaar zijn bij het gesprek DB met de gemeente over de ASD, maar zal daar niet besproken worden.
- Verslag Wmo-adviesraad 18 december 2024 Dit verslag wordt zonder op- en aanmerkingen goedgekeurd. Naar aanleiding van het verslag merkt mw. M. Eekhout op dat ook zij graag betrokken wil worden bij de Kerngroep Eenzaamheid. Door afwezigheid op 18 december kon zij zich niet opgeven. Navragen aan de gemeente bij agendapunt 15.
- Actielijst januari 2025.
- Pt. 97. De bijeenkomst Regionale Woonzorgvisie is inmiddels geweest (online). Eind december zijn de presentatie en de rapportage ontvangen. Zijn van een redelijk hoog abstractieniveau. Secretaris zal deze via het ledendeel van de website publiceren voor de overige leden.
- Pt. 109. Net voor de vergadering heeft de secretaris de officiële uitnodiging en agenda ontvangen van de kick-off meeting Behoefteonderzoek Mantelzorg op 3 februari om 13.00 uur in het gemeentehuis. Secretaris zal deze doorsturern naar de leden die aan deze bijeenkomst zullen deelnamen namens de Wmo-adviesraad (mw. Molewijk en mw. Schreuders).
- Postlijst januari 2025 Hierop zijn geen op- en aanmerkingen.
- Memo “Voorbereiding op de vernieuwing van de Adviesraad Sociaal Domein (vanaf 2025)”, d.d. 19-12-2024. Het DB heeft op maandag 13 januari 2025 een gesprek met dhr. M. Bouchekourte en mw. I. Koster over deze memo. Als deze memo vergeleken wordt met de uitgebreide notitie die de Wmo-adviesraad heeft opgesteld in november, dan zijn er overeenkomsten en verschillen. In vele beleidsnotities die de gemeente de laatste tijd het licht heeft laten zien (ook die over de Sociale Basis) wordt uitgegaan dat zaken SAMEN (gemeente + inwoners) gedaan moet worden. Deze memo staat hier min of meer loodrecht op. Inzet voor het gesprek is dan ook, dat wij vinden dat het proces samen met de Wmo-adviesraad zou moeten worden doorlopen. Ook moet aan de orde komen dat niet begrepen wordt dat in de memo een vergaande uitsluiting is van toekomstige leden die werkzaam zijn bij organisaties die gefinancierd worden door de gemeente. Er wordt op gewezen dat deze leden van zeer dichtbij ervaring opdoen van de uitwerking van het beleid en dat dit zeer waardevol is voor een adviesraad. Wij beseffen ons terdege dat deze leden niet betrokken kunnen zijn bij aanbestedingen waarbij de werkgevers van deze leden betrokken (kunnen) zijn. Hiervoor zijn goede afspraken te maken. Afgesproken wordt dat er na het gesprek een verslagje gemaakt wordt, wat rondgestuurd zal worden naar de leden. We hopen een definitieve reactie op de memo vast te stellen in de vergadering van 12 februari.
- Mededelingen Dagelijks Bestuur.
- De beleidsnotitie Toegankelijkheid van dhr. Rijneveld is een week vertraagd en komt op 13 januari. Als deze binnenkomt zal de secretaris deze zo spoedig mogelijk doorsturen met de vraag om er naar te kijken en aan te geven hoe lang we nodig hebben om erop te reageren. Dit zal de secretaris dan terugkoppelen naar dhr. Rijneveld.
- Mw. Molewijk geeft aan dat zij nog een artikel zou doorsturen van Visio naar dhr. Rijneveld. Aangezien zij geen emailadres van dhr Rijneveld heeft, wordt dit nu geregeld via de secretaris.
- Rondvraag Mw. Molewijk geeft (als afgevaardigde naar het overleg Deeltaxivervoer) aan dat het contract per 1 januari is overgegaan naar Willems en de Koning. Zij vraagt om signalen als het niet goed gaat aan haar door te geven, zodat zij dat mee kan nemen naar het overleg. Tot op heden lijkt het goed te gaan, al zijn er wel opmerkingen over de administratieve handelingen die hiermee gepaard gaan.
- Bespreking thema’s
- Advisering Aanpassingen Beleidsplan Wmo-2025. De nu ontvangen stukken zijn nog verre van compleet. Het is dus lastig om er nu al op te reageren. Voorgesteld wordt om een werkgroep in te stellen die dit onderwerp oppakt en met aanbevelingen komt om een advies op te stellen. Voor deze werkgroep melden mw. Eekhout, mw. Pigheddu en mw Van Adrichem zich aan. Dit zal aan dhr. Bouchekourte worden doorgegeven in deze vergadering.
- Bespreking acties uit werkgroepen
- De werkzaamheden van de werkgroep Ambitiedocument Sociale Basis zijn afgerond. Het Ambitiedocument zal donderdag 9 januari besproken worden in de commissie Sociale Infrastructuur en op donderdag 30 januari in de Gemeenteraad. Er heeft deze week ook een artikel in de Moerdijkse Bode over dit onderwerp gestaan. Op ons verzoek is het advies van de Wmo-adviesraad toegevoegd aan de Commissie- en Raadsstukken.
- Voorbereiding bespreking met gemeente
- De vragen die bij agendapunt 15 zullen worden gesteld, zijn momenteel nog niet beantwoord.
- Toegevoegd wordt de vraag of de Wmo-adviesraad met drie leden vertegenwoordigd kan zijn in de Kerngroep Eenzaamheid.
Deel 2 overleg van de Wmo-adviesraad Moerdijk met de gemeente Moerdijk.
- Reactie op verslag d.d. 18 december 2024. Er zijn geen inhoudelijke opmerkingen op dit verslag. Wel merkt dhr. Bouchekourte op dat hij een andere beleving had van de afspraak over het moment van beschikbaarheid van de jaarplanning Wmo. Afgesproken wordt dat het concept-verslag van de Wmo-adviesraad vergaderingen ook naar dhr. Bouchekourte zal worden gestuurd gelijktijdig met toezending naar de leden van de adviesraad.
- Reactie op de actiepuntenlijst januari 2025 Er zijn van de zijde van de gemeente momenteel geen opmerkingen op de actielijst.
- Mededelingen van de gemeente
- Bouchekourte deelt mee dat hij per 1 maart 2025 een ander functie heeft bij de Rijksoverheid. Hij zal de gemeente Moerdijk hierdoor gaan verlaten. Zijn laatste werkdag zal samenvallen met de Wmo-adviesraad van 12 februari a.s. Zijn vertrek is nog maar kort bekend bij de gemeentelijke organisatie, er is momenteel nog niet gesproken over zijn opvolging als contactambtenaar voor de Wmo-adviesraad.
- Vragen van de gemeente
- Instelling van werkgroep aanpassing Beleidsplan Wmo. De ingesteld werkgroep van mw. Eekhout, mw. Pigheddu en mw. Van Adrichem zal de werkzaamheden uitvoeren om te komen tot een advies op dit Beleidsplan. Dhr. Bouchekourte is (tot zijn vertrek) de beleidsambtenaar die dit onderwerp behandelt. Bij contacten tussen gemeente en werkgroep graag het secretariaat van de Wmo-adviesraad opnemen in de cc. Afspraken voor overleg graag direct tussen werkgroepleden en gemeente.
- Kerngroep Eenzaamheid. Is het mogelijk dat mw. Eekhout ook deelneemt aan de Kerngroep. Afgesproken wordt dat de secretaris deze vraag zal stellen aan de beleidsambtenaar mw. Van Zantvliet. Er zal deze week een datumprikker worden doorgestuurd om een afspraak te maken voor een Kerngroep bijeenkomst.
- Doorsturen Wmo-adviesraad adviezen naar Raadscommissies en Gemeenteraad. In het verleden werden adviezen van de Wmo-adviesraad min of meer automatisch toegevoegd aan Commissie- en Raadsstukken. De laatste adviezen (pre-mantelzorgwoningen en Sociale Basis) zijn pas toegevoegd na verzoek van de Wmo-adviesraad. Dhr. Bouchekourte gaat na wat de procedure hierbij is.
- Stand van zaken “Resultaat gericht werken”. De gemeente Moerdijk maakt bij de uitvoering van de Wmo gebruik van z.g. “resultaat gericht werken”. In 2023 wilde de toenmalige staatssecretaris dit onmogelijk maken door een wetswijziging, maar die is niet ingediend. In 2024 heeft de VNG een document naar het Rijk gestuurd waarin de voordelen van resultaat gericht werken ten opzichte van het z.g. P * Q (bijv. toewijzing van uren bij huishoudelijke ondersteuning) zijn weergegeven. In 2025 zal dit in D-6 verband worden opgepakt. De gemeenten Etten-Leur en Zundert zijn hierbij de kartrekkers, zij komen vermoedelijk in Q4-25 met een conclusie. In het huidige contract is het resultaatgericht werken opgenomen, een verandering kan pas bij een nieuwe aanbesteding over enkele jaren.
- Bespreking van inhoudelijke onderwerpen
- Kennismaking met Coördinator Wmo-Loket, mw. L. de Vente Mw. De Vente geeft aan dat zij sinds april 24 werkzaam is als coördinator van het Wmo-Loket, nadat zij in diverse andere functies heeft gewerkt bij andere gemeenten. Haar roots liggen in de psychiatrie. Zij geeft aan dat het Wmo-Loket op werkdagen telefonisch bereikbaar is van 8.30 – 12.00 uur. De consulenten nemen dan in twee diensten de telefoon aan. Daarnaast is het Wmo-loket bereikbaar via een e-mail adres.
- Er zijn bij het loket momenteel 12 consulenten actief, die zowel telefoondienst, huisbezoeken en beoordelingen doen. Er zijn basisconsulenten en z.g. allround consulenten werkzaam. De allround consulenten zijn meer ervaren en gespecialiseerd en nemen de meer complexe gevallen voor hun rekening.
- Bij het telefoongesprek vindt een eerste triage plaats, zodat een betere toewijzing van de inwoners kan plaats vinden over de consulenten.
- De huisbezoeken vinden binnen 6 weken plaats, waarvoor de inwoner een brief krijgt met een voorgesteld tijdstip van het gesprek. Hierbij is aangegeven dat bij verhindering contact kan worden opgenomen om een andere afspraak te maken. In huidige uitnodiging is ook opgenomen dat de inwoner zich kan laten bijstaan door iemand uit het sociale netwerk of door een onafhankelijk cliëntondersteuner. Hierbij staan ook telefoonnummers om een onafhankelijk cliëntondersteuner aan te vragen en een website waar is aangegeven wat een onafhankelijk cliëntondersteuner voor de inwoner kan doen.De gemeente ervaart een stijging van bekendheid van de onafhankelijk cliëntondersteuner, maar verreweg de meeste inwoners kiezen bij een keukentafelgesprek toch liever voor iemand uit het sociale netwerk.
- Na het huisbezoek wordt een onderzoeksverslag opgesteld wat naar de inwoner wordt gestuurd voor feedback. Als dit verslag ondertekend is teruggestuurd is dat de officiële aanvraag. Binnen 2 weken volgt de uitslag (toewijzing of afwijzing).
- Als het voorkomt dat een aanvraag niet onder de Wmo kan worden gedaan, maar onder een andere regeling zal de consulent doorverwijzen naar de juiste instantie of organisatie. Hierbij wordt opgemerkt dat de Wmo-adviesraad hierover signalen krijgt dat de inwoner dan de kans loopt om van kastje naar de muur gestuurd wordt. Het komt voor dat de inwoner dan toch weer terug gestuurd wordt naar het Wmo-Loket.
- Vanuit de Wmo-adviesraad wordt naar voren gebracht dat wij bij contacten met inwoners vaak horen dat men zich stoort aan de communicatie van de consulenten naar de inwoners toe. Ook klagen inwoners dat zij van slag raken door de wijze waarop gecommuniceerd wordt. Mw. De Vente adviseert ons bij dergelijke opmerkingen de betreffende inwoner het advies geven hierover in gesprek te gaan met de gemeente.
- Wat betreft opmerkingen over de deskundigheid van de consulenten over de beschikbare hulpmiddelen, merkt mw De Vente op dat de consulenten gebonden zijn aan de afgesloten inkoopcontracten. In voorkomende gevallen kan een PGB (Persoons Gebonden Budget) een oplossing bieden, maar niet in alle gevallen. Wel wordt in regioverband besproken hoe omgegaan moet worden met innovaties en vernieuwingen op het gebied van de hulpmiddelen. Ook worden met enige regelmaat bezoeken gebracht bij leveranciers om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen.
- Vanuit de Wmo-adviesraad wordt nog gewezen op het Huis van Morgen in Roosendaal. (website: https://huis-van-morgen.nl) gevestigd Belder 2, 4704 RK Roosendaal). Persoonlijk is mw. De Vente hier niet mee bekend, maar ze sluit niet uit dat de consulenten hier wel mee bekend zijn.
- Op de vraag of zij een verklaring heeft, waarom de tevredenheidsscore bij het jaarlijkse CEO bij nagenoeg alle gemeenten al vele jaren ruim voldoende is. Door mw. De Vente wordt genoemd dat dit gelegen kan zijn aan het feit dat de vragenlijst wordt toegezonden aan mensen die een voorziening hebben ontvangen. Mensen waarbij de voorziening niet is toegewezen krijgen deze vragenlijst niet toegezonden.
- Mw. De Vente geeft aan dat de opmerkingen die wij per e-mail hebben toegezonden en die tijdens dit gesprek naar voren zijn gebracht, worden besproken in haar team.
- De voorzitter bedankt mw. De Vente voor dit prettige en openhartige gesprek en wenst haar een prettig verlof toe.
- Naar aanleiding van het gesprek wordt aan dhr. Bouchekourte gevraagd naar het CEO over 2024. Het houden van een CEO voor uitsluitend huishoudelijke ondersteuning is van de baan, omdat het zou betekenen dat cliënten twee keer een vragenlijst voorgelegd krijgen.
- Dhr. Bouchekourte kijkt na wanneer het CEO over 2024 op de planning staat.
Deel 3 Met leden Wmo-adviesraad Moerdijk.
- Nabespreking overleg en verdelen acties die voortvloeien uit deel 2.
- Het gesprek met mw. L. de Vente wordt als prettig ervaren. Uit het gesprek is gebleken dat serieus gewerkt wordt aan verbeteringen. Het is goed dat wij de vragen op deze wijze hebben kunnen stellen. De leden hebben de indruk dat er een duidelijk verbetertraject is ingezet. Mw. Eekhout is vanuit de Wmo-adviesraad de contactpersoon, zij zal per e-mail terugkoppeling geven aan dhr. Koevermans.
- In de afgelopen tijd heeft zij enkel e-mails gewisseld met dhr. Koevermans. Zij zal dit e-mail verkeer doorsturen naar het secretariaat.
- Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om 16.20 u. en dankt ieder voor de inbreng.
Openstaande kleine vragen en acties uit dit (en vorige) verslagen.
Agenda punt |
Vraag / actie |
Antwoord |
Actie- houder |
|
Sept. 24. |
||||
13 |
Kennismaking met mw. De Vente, coördinator Wmo-Loket. |
Kennismaking heeft plaatsgevonden in januari 2025 vergadering |
Secr. |
✔ |
15 |
Wmo-adviesraad betrekken bij grote (infrastructurele) projecten voor Toegankelijkheid en Inclusie |
Dhr. De Vos zal afspraak inplannen met mw. Jansen en dhr. Fens |
Werkgroep. |
|
Nov 24. |
||||
16 |
Agendapunt maken over Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en rol adviesraad hierin. |
Zie voor info RaadsInformatieBrief 18-11-2024. Ingepland voor februari vergadering. |
Gemeente / secr. |
|
Dec 24. |
||||
17 |
Besluit nemen over reactietijd op de beleidsnotitie Inclusief Moerdijk |
Aangepast zie jan. 25 agendapunt 7. |
allen |
✔ |
Jan 25. |
||||
4 |
Rapportage + bijlagen Regionale Woonzorgvisie publiceren op ledendeel website. |
Staat op het ledendeel van de website. |
Secr |
✔ |
4 |
Formele uitnodiging kick-off meeting Behoefteonderzoek Mantelzorg doorsturen naar deelnemende leden. |
Doorgestuurd naar mw. Molewijk en mw. Schreuders. |
Secr. |
✔ |
6 |
Verslag maken DB overleg met gemeente over ASD |
Verslag is gemaakt en rondgestuurd aan de leden en deelnemers v.d. gemeente |
Secr. |
✔ |
7 |
Rapportage Toegankelijkheid doorsturen en na overleg reactietermijn doorsturen naar dhr. Rijneveld |
In ontvangen en doorgestuurd. Bespreken in vergadering 13/2 |
Secr |
✔ |
9 |
Namen doorgeven van werkgroep Aanpassingen Beleidsnotitie Wmo |
Mondeling tijdens vergadering. |
Secr |
✔ |
15 |
Vragen of er een derde lid van de Wmo-adviesraad deel kan nemen aan de Kerngroep Eenzaamheid. |
Nagevraagd, mw. Eekhout gaat deelnemen namens Surplus. |
Secr. |
✔ |
15 |
Nagaan procedure Wmo-raad adviezen bij stukken voor Commissies en Gemeenteraad. |
Gemeente |
||
16 |
Gesprek inplannen met Wmo-Loket coördinator in Q4-25 |
Secr. |
||
16 |
Nagaan planning CEO over 2024 |
Offerte is opgevraagd bij Ipsos I&O, uitkomsten in juli. Vragen als over 2023. |
Gemeente |
✔ |
____________________________ __________________________
- ten Cate de Vos
(interim voorzitter) (secretaris)
- Afgesproken wordt om een dergelijk gesprek tweemaal per jaar te houden. In verband met de verlofperiode zal het volgende gesprek in Q4-25 plaats vinden.