Verslag 8 mei 2024
Verslag Wmo-adviesraad vergadering d.d. 8 mei 2024 in het gemeentehuis te Zevenbergen
Aanwezig
Namens Wmo-adviesraad: mw. S. Pigheddu, mw. M. Vos, mw. E. van Adrichem (penm.), mw. M. Eekhout, mw. A. ten Cate, mw. J. Schreuders, mw. G. Molewijk, dhr. E. Bouwsma (vz.), dhr. G. de Vos (secr.).
Namens Gemeente Moerdijk: wethouder mw. P. Joosten, dhr. M. de Keijzer, mw. E. de Bouvère
Afwezig met kennisgeving
Namens Gemeente Moerdijk: dhr. M. Bouchekourte
- Opening Dit is de eerste vergadering als aspirant lid voor mw. M. Vos. Om deze reden is er een kort voorstel rondje.
- Vaststelling agenda Agendapunt 20.2 komt te vervallen, omdat mw. Van Zantvliet om privé reden niet aanwezig kan zijn. Voor het overige zal de concept-agenda worden gevolgd.
- Verslag Wmo-adviesraad 27 maart 2024 Het concept verslag wordt zonder op- en aanmerkingen goedgekeurd en door voorzitter en secretaris ondertekend.
- Actielijst mei 2024 Er zijn geen aanvullende opmerkingen over de actielijst. Dhr. G. de Vos wijst erop dat het deel van de gemeente voor 2023 door hem is ingevuld en bij dhr. Bouchekourte is voorgelegd. Er zijn nog enkele openstaande punten.
- Postlijst mei 2024 Over de postlijst zijn geen op- en/of aanmerkingen.
- Mededelingen Dagelijks Bestuur
- 1. Afgesproken wordt om de tweede introductiebijeenkomst voor nieuwe leden te houden op 3 juni om 14.00 uur met als reserve datum 10 juni ook om 10.00 uur. Dhr. G. de Vos zal dit kortsluiten met de gemeente voor een ruimte en dit z.s.m. aan de leden laten weten.
- 2. In tegenstelling tot eerdere afspraken binnen het DB, zal dhr. G. de Vos de dorpstafel in Zevenbergschen Hoek bijwonen op 15 mei. Op hetzelfde tijdstip is ook de bijeenkomst van de Voorzitter Sociëteit Zevenbergen. Deze zal bijgewoond worden door mw. Van Adrichem en mw. Ten Cate.
- 3. Het overleg met de Adviesraad Sociaal Domein Woensdrecht samen met de portefeuillehouder van Woensdrecht wordt bijgewoond door mw. Van Adrichem en dhr. Bouwsma. (24 mei)
- Rooster van aftreden. Dhr. G. de Vos geeft aan dat hij graag een volgende termijn wil als bestuurslid van de Wmo-adviesraad. Wat betreft het voorzitterschap zal gehandeld worden afhankelijk van de discussie over de vorming van een Adviesraad Sociaal Domein.
- Stand van zaken rondom werving nieuwe leden Dhr. G. de Vos zal nog een stukje maken voor de lokale huis-aan-huis-bladen in de kernen. De tekst gebruikt voor de Moerdijkse Bode is daarvoor te lang. Bij gemeente ook aandringen op duidelijkheid over een Adviesraad Sociaal Domein, zodat we hier rekening mee kunnen houden bij de werving.
- Rondvraag
- Eén van de leden heeft berichten ontvangen dat de Deeltaxipas van een aantal inwoners niet wordt verlengd met als reden dat er te weinig gebruik van wordt gemaakt. Dit lijkt op het eerste gezicht een vreemde reden, omdat er een maximum van 1.500 km/jr wordt gehanteerd. Vraag zal doorgezet worden naar de gemeente bij agenda 19.
- Dhr. G. de Vos wordt de laatste tijd regelmatig in de middaguren gebeld met vragen voor het Wmo-loket. Dit omdat het gemeentehuis na 12.00 uur telefonisch niet meer bereikbaar is. Aan gemeente vragen hier meer aandacht aan te besteden.
- Bespreking thema’s
- Opstellen woonzorgvisie. Afgesproken wordt dat mw. Eekhout en mw. Pigheddu zich in dit onderwerp zullen verdiepen. Dhr. G. de Vos zal hun namen doorgeven aan mw. Van Zantvliet.
- Themalijst van de D-9 adviesraden. Deze themalijst is door de secretaris vertaald naar de actielijst. Gevraagd wordt om bij de diverse punten aan te geven welke werkgroep dit onderwerp aan zal pakken, met name als het gaat over advisering. Bij informatie onderwerpen zal dhr. G. de Vos deze op de gebruikelijke wijze terugkoppelen naar de leden.
- Bespreking acties uit werkgroepen
- Voorbereiding bespreking met gemeente. Er worden opmerkingen gemaakt bij de antwoorden op vragen van de D-9 gemeenten over de uitvoering van de Wmo (agendapunt 17.3). Dat er geen wachtlijsten / wachttijden zijn wordt zeker niet ervaren door de cliënten. De antwoorden zijn opgesteld met de werkzaamheden binnen het gemeentehuis, dus van aanvraag tot beschikking. Dat daarna volgt is de uitvoering en daar zijn wel (te) lange wachttijden. De antwoorden zullen doorgestuurd worden, zoals ze zijn aangeleverd door de gemeente, maar deze kanttekeningen zullen er zeker bij gemaakt worden. Bij de vragen aan de gemeente zal gevraagd worden of het mogelijk is dat de coördinator Wmo-Loket een keer aanschuift bij onze vergadering.
- De Wmo-adviesraad is teleurgesteld dat op het allerlaatste moment het niet mogelijk is gebleken om het concept rapport over toegankelijkheid aan de adviesraad te verstrekken en dat volstaan wordt met een presentatie. De adviesraad vindt dit onderwerp erg belangrijk en heeft in de afgelopen jaren regelmatig ervaren dat er uitstel is op dit onderwerp.
- Voorbereiding van vragen aan de gemeente. Naast de vragen aan de gemeente die al op de agenda staan (zie agendapunt 19) zijn er de volgende vragen bij gekomen:
- Afwijzingsgrond “te weinig voorzien gebruik” bij verstrekking Deeltaxipas;
- Bereikbaarheid Wmo-loket tijdens de middaguren;
- Is gesprek mogelijk met de coördinator Wmo-loket?
Deel 2 overleg van de Wmo-adviesraad Moerdijk met de gemeente Moerdijk.
- Kennismaking met dhr. M de Keijzer. Dhr. M. de Keijzer is sinds enkele weken beleidsambtenaar die het dossier over heeft genomen van mw. I. Maas. Hij werkt nu bijna een half jaar bij de gemeente Moerdijk, maar heeft hiervoor al jaren ervaring bij andere gemeenten. De eerste maanden bij de gemeente Moerdijk heeft hij de rol vervuld van coördinator Wmo-loket. De nieuwe coördinator Wmo-loket is sinds kort mw. L. de Vente, afgesproken wordt er in de vergadering van 5 juni kennis met haar gemaakt kan worden. Dhr. De Keijzer zal dit met haar kortsluiten.
- Reactie op verslag d.d. 27 maart 2024 Van de zijde van de gemeente zijn er geen op- en/of aanmerkingen op het concept verslag.
- Reactie op de actiepuntenlijst Wat er nog open staat is dat van de zijde van de gemeente aangegeven zou worden wat de startdatum (-kwartaal) is van de punten waar een advies van de Wmo-adviesraad wordt verwacht. Dit zodat de Wmo-adviesraad zich op het onderwerp kan voorbereiden en betrokken kan raken in een beginstadium van beleidsvorming, zoals afgesproken in het convenant.
- Mededelingen van de gemeente
- Aanbesteding Deeltaxivervoer. De achtergrondinformatie is weergegeven in de RaadsInformatieBrieven over dit onderwerp. Het wachten is nu op de uitspraak van de rechter of de uitspraak in kortgeding overeind blijft. Volgens wethouder mw. Joosten worden alle voorbereidingen getroffen om klaar te zijn als blijkt dat de aanbesteding over moet. Dit om geen kostbare tijd verloren te laten gaan.
- Antwoorden op vragen vanuit D-9 gemeenten over de schuldhulpverlening. Hierover zijn geen aanvullende op- en/of aanmerkingen. >
- 3. Antwoorden op vragen vanuit D-9 gemeenten over de uitvoering Wmo. Dhr. De Keijzer heeft een correctie over het antwoord bij vraag 9a. De gemeente kent, in tegenstelling tot het antwoord, geen vraagwijzer. Deze zin zal uit het antwoord geschrapt worden in de versie die naar de D-9 adviesraden wordt gestuurd. De Wmo-adviesraad heeft geconstateerd dat er vanuit cliënt perspectief wel degelijk wachttijden zijn. Deze zijn niet bij de gemeente, maar bij de uitvoerende partijen. Dit verschil is bij de meeste cliënten niet duidelijk. Communicatie hierover is een belangrijk punt, zeker als gecommuniceerd gaat worden dat er geen wachttijden bij de uitvoering van de Wmo zijn.
- Vragen van de gemeente Er zijn geen vragen van de gemeente aan de Wmo-adviesraad (anders dan bij agendapunt 10.1)
- Vragen aan de gemeente
- Stand van zaken mogelijke vorming Adviesraad Sociaal Domein. Er is een start gemaakt met het Plan van Aanpak. Volgens wethouder mw. P. Joosten wil het College eerst een besluit genomen worden, voordat het Plan van Aanpak besproken kan worden. Zij geeft aan dat het College iets anders wil dan in de andere gemeenten in de regio.
- Reactie op ongevraagd advies Plan van Aanpak “Positief Gezond Moerdijk” (GALA) Er is een concept reactie opgesteld, maar deze moet nog door het College van B&W worden vastgesteld. De reactie is dus in proces.
- Afwijzingen nieuwe Deeltaxipas met als reden te weinig verwacht gebruik. Ook van de gemeente zijde is verbazing. Afgesproken wordt dat deze afwijzingen doorgegeven zullen worden aan de gemeente.
- Gesprek met coördinator Wmo-loket. Deze vraag is beantwoord bij agendapunt 14.
- Bereikbaarheid Wmo-loket in de middaguren. In het verleden is besloten om, vanwege personeelsgebrek, de telefonische bereikbaarheid te beperken tot de ochtenduren. Dit kan niet teruggedraaid worden. Gewezen wordt op de communicatie op de tekstborden bij de kerngrenzen, waarop wordt gewezen dat het voor het Wmo-loket en CJG niet nodig is afspraken te maken. Daar is niet bij aangegeven dat de bereikbaarheid telefonisch beperkt is.
- Bespreking van inhoudelijke onderwerpen
- Inclusief beleid Vanuit de Wmo-adviesraad wordt de teleurstelling uitgesproken over het feit dat het vandaag niet mogelijk is om het concept rapport te bespreken. Zeker omdat dit pas kort voor de vergadering duidelijk werd. Dit onderwerp staat al jaren op de agenda en er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd, maar de daarbij behorende beloften zijn niet nagekomen. Nu is voortvarend een plan geschreven, waarvan is aangegeven dat het in april besproken zou worden. Wethouder mw. P. Joosten geeft aan dat een aantal mensen afwezig was en de tijd ontbrak om het rapport intern te bespreken zodat het vrij gegeven kan worden. Het wordt jammer gevonden dat niet eerder is gecommuniceerd dat het concept niet besproken kon worden.
- Mw. E. de Boevère geeft aan dat zij haar project is begonnen met een beeld te vormen uit de eerder uitgevoerde studies. Daar kwam uit dat de gemeente het in het algemeen redelijk doet op het gebied van toegankelijkheid. In haar rapport zal zij inzetten op een tweetal speerpunten:
- Bewustwording binnen de gemeentelijke organisatie.
- Fysieke toegankelijkheid.
- Ook zijn al een aantal projecten opgepakt, waarbij toegankelijkheid een belangrijke rol speelt bij de gemaakte keuzes. Zij noemt het vervangen van een schelpenpaden in de vesting Willemstad.
- Mw. De Boevère heeft gesproken met een 28 medewerkers van diverse afdelingen met de vraag, waar liggen de verbeterpunten binnen jouw vakgebied. De antwoorden zijn sterk afhankelijk van de expertise, hoe dichter betrokkenen bij beperkingen in de werk- of privéomgeving, hoe belangrijker het onderwerp gevonden wordt. Medewerkers missen een missie en visie vanuit het gemeentebestuur op inclusief beleid. Hierdoor is het voor medewerkers lastig om een vraag over dit beleid te beantwoorden. Ook is aangegeven dat het belangrijk is dat er communicatie op gang komt tussen de diverse domeinen en teams van de gemeentelijke organisatie.
- Over het onderwerp Toegankelijkheid heeft mw. De Boevère in diverse kernen met in totaal 57 mensen besproken, waarvan een relatief hoog percentage zelf een beperking heeft. Op de vraag wat voor cijfer zij de gemeente zouden geven op het gebied van toegankelijkheid wordt een gemiddeld cijfer gegeven van 4,5/10. In het rapport en het vervolg zal een antwoord gegeven moeten worden hoe dit verbeterd kan worden en hoe de knelpunten, die genoemd zijn, opgelost kunnen worden. Ook is een verbetering van de processen noodzakelijk. Een zorg van zowel de bewoners als van de Wmo-adviesraad is de wijze waarop uitvoering gegeven zal worden aan dit rapport als het vastgesteld is door het bestuur. Mw. De Boevère geeft aan dat zij hier aandacht aan gaat geven in het concept rapport.
Deel 3: Nabespreking overleg en verdelen acties die voortvloeien uit deel 2.
In de nabespreking wordt gevraagd wat het gaat betekenen als het College van B&W een andere vorm gaat geven aan een Adviesraad Sociaal Domein (ASD) dan andere gemeenten in de regio (D-6 of D-9). Dhr. G. de Vos geeft aan dat volgens een aantal verordeningen die hij gezien heeft de leden benoemd worden door het College van B&W in samenspraak met de ASD. Afgewacht zal moeten worden, hoe het College hier naar kijkt.
De Wmo-adviesraad spreekt de hoop uit dat het concept rapport Toegankelijkheid van mw. De Boevère in de vergadering van 5 juni besproken kan worden.
- Sluiting. De voorzitter sluit de vergadering om 16.40 uur en bedankt iedereen voor de inbreng.
Openstaande kleine vragen en acties uit dit (en vorige) verslagen.
_
E. Bouwsma G. de Vos
(interim voorzitter) (secretaris)
vastgesteld in de Wmo-adviesraad vergadering van 5 juni 2024