Toegankelijkheid

Skip to main content

Verslag 5 juni 2024

Verslag  Wmo-adviesraad vergadering d.d. 5 juni 2024 in het gemeentehuis te Zevenbergen

Aanwezig
Namens Wmo-adviesraad: mw. A. ten Cate, mw. G. Molewijk, mw. M. Eekhout, mw. E. van Adrichem (penm). mw. M. Vos, dhr. E. Bouwsma (vz), dhr. G. de Vos (secr).
Namens Gemeente Moerdijk: mw. M. van Zantvliet, dhr. M. Bouchekourte.

Afwezig met kennisgeving
Namens Wmo-adviesraad: mw. J. Schreuders, mw. S. Pigheddu-Smits
Namens Gemeente Moerdijk: wethouder mw. P. Joosten.

  1. Opening
  1. Vaststelling agenda
  2. Er wordt een opmerking gemaakt dat de communicatie vanuit de gemeentelijke organisatie nog te wensen overlaat. Dit naar aanleiding van het feit dat, pas na direct contact tussen de secretaris en mw. De Boevère, bleek dat zij door persoonlijke omstandigheden niet in staat was om vandaag aanwezig te zijn om haar concept rapport te bespreken zoals afgesproken. Dit terwijl dat in de gemeentelijke organisatie bekend was. De aangepaste agenda wordt goedgekeurd
  1. Verslag Wmo-adviesraad 8 mei 2024.
  2. Dit verslag wordt zonder op- en aanmerkingen goedgekeurd.
  1. Actielijst juni 2024.
    • actie 95: doorschuiven naar juli vergadering.
    • actie 99: 2e introductie bijeenkomst heeft plaatsgevonden, kan afgevoerd worden.
    • actie 100: kennismakingsgesprek eventueel via Teams of Zoom organiseren.
    • actie D-9/02 en D-9/03 contract HO en ontwikkelingen Waspunt komen aan de orde bij agendapunt 11.1 en kunnen afgevoerd worden.
  1. Postlijst juni 2024
  2. Door misverstand zijn de laatste aanpassingen aan de postlijst niet op de website gepubliceerd. Deze zullen ook op de volgende postlijst worden weergegeven. Het betreft:
    • Verzoek van de gemeente om subsidieverzoek 2025 in te dienen.
    • Rapport en factsheet Cliënt Ervarings Onderzoek 2023 (staat ook op agenda).
    • Adviesraad Sociaal Domein Woensdrecht, verslag met o.a. overleg met DB leden van Wmo-adviesraad Moerdijk 24-05-2024. (komt bij agendapunt 6 aan de orde).
  1. Terugkoppeling gesprek met Adviesraad Sociaal Domein Woensdrecht en vervolg voorbereiding discussie vorming Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk i.o.
  2. De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) Woensdrecht is op 1 januari van dit jaar aan de slag gegaan na een voorbereidingstijd van ca 2 jaar. Daarvoor was er, net als in Moerdijk, een Wmo Raad aanwezig. Door dhr. Bouwsma en mw. Van Adrichem is er een kort verslag gemaakt van het gesprek op 24 mei jl. Zij voegen toe dat ze verrast waren door het enthousiasme, zowel bij de portefeuillehouder als bij  de aanwezige ambtenaren van de gemeente Woensdrecht.  Het model dat ASD Woensdrecht hanteert is zeker ook goed toepasbaar in Moerdijk. Er wordt decentraal gewerkt, waarbij koppeltjes gevormd worden tussen leden van de ASD en beleidsambtenaren over een specifiek onderwerp. Zij bereiden deze onderwerpen voor, voor de volledige ASD. Hierbij is standaard de coördinator Sociaal Domein aanwezig. Bij de DB vergadering zijn, naast de drie DB leden ook de coördinator en eventuele beleidsambtenaren aanwezig.
    Er vinden regelmatig openbare vergaderingen plaats, in de diverse kernen van Woensdrecht, waarbij een presentatie of een specifiek onderwerp besproken wordt.  De overige vergaderingen vinden plaats op het gemeentehuis. Bij D-9 Adviesraden overleg van 4 juni gaf ook de delegatie van Woensdrecht aan, dat zij het gesprek als prettig hebben ervaren.Getracht wordt om een gesprek met de ASD Drimmelen te organiseren. Ook de ASD Bergen op Zoom heeft aangegeven een dergelijk gesprek te willen voeren.
    Dhr. Bouchekourte heeft aangegeven dat hij met de Wmo-adviesraad wil overleggen en bijpraten over dit onderwerp.  Het DB zal na afloop van de vergadering een afspraak hiervoor maken. 

Opm.: Dit gesprek zal plaats vinden op maandag 10 juni om 11.15 uur.

  1. Reactie College B&W op ongevraagd advies Plan van Aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
  2. In de vergadering van 27 maart 2024 heeft de Wmo-adviesraad een ongevraagd advies uitgebracht over het “Positief Gezond Moerdijk”, het Plan van Aanpak GALA voor de gemeente Moerdijk. Het College heeft op 14 mei een  uitvoerige reactie vastgesteld  en deze naar ons toegezonden. De tekst van de reactie wordt als weinig concreet ervaren. Er wordt opgemerkt dat gezien de relatief korte doorlooptijd “jaarlijks kijken naar de planning” wel erg weinig is. (laatste alinea 1e blad). Naar de mening van de Wmo-adviesraad zou dat regelmatiger moeten, om nog tijdig in te kunnen grijpen als dat nodig is. In de laatste alinea wordt gesteld dat zowel de contactambtenaar als de aangewezen wethouder   de Wmo-adviesraad regelmatig zullen “informeren“. De afspraak was echter dat wij bij de uitvoering van het plan van aanpak betrokken zouden worden. 

Opm. Uit de officiële openbare besluitenlijst van het College van B&W van 14 mei blijkt dat het College heeft besloten: “De Wmo adviesraad zal betrokken worden bij deze uitvoering”. (letterlijk citaat uit de besluitenlijst gepubliceerd op de website: https://moerdijk.bestuurlijkeinformatie.nl/).

  1. Mededelingen Dagelijks Bestuur.
    • Het DB zal in de komende tijd een begroting voor 2025 opstellen en die in de volgende vergadering aan de adviesraad voorleggen. Deze zal gebaseerd zijn op een ongewijzigde situatie voor de Wmo-adviesraad. Er wordt in de begroting geen rekening gehouden met de mogelijke oprichting van een Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk, omdat nog te veel zaken onduidelijk zijn. In geval van een ASD Moerdijk zal er een nieuwe begroting opgesteld moeten worden. Wel wordt uiteraard rekening gehouden met andere gewijzigde (financiële) omstandigheden. Deze begroting zal dienen als basis voor de subsidieaanvraag die uiterlijk in september ingediend moet worden.
    • Doordat er nieuwe leden zijn, is het nodig om nogmaals te kijken naar de samenstelling van werkgroepen en vertegenwoordigingen bij o.a. stads- en dorpstafels. De secretaris zal de huidige lijst doorsturen naar de leden, met het verzoek om vóór de volgende vergadering aan te geven waar belangstelling voor is.
  1. Rondvraag
    • Eekhout kan dinsdag 11 juni niet naar de dorpstafel Langeweg en vraagt wie er wel zou kunnen. Mw. Van Adrichem geeft aan dat zij wil kijken, lukt het niet dan laat zij dat weten.
    • Er wordt nagegaan hoe het zit met de aanwezigheid bij de komende vergaderingen in verband met de aankomende vakantieperiode.
      • 3 juli is dhr. Bouwsma afwezig en ook bij de DB vergadering van 24 juni. Afgesproken wordt om deze laatste te verplaatsen naar 25 juni om 19.30 uur bij mw. Ten Cate. (toevoeging: mw. J. Schreuders afwezig)
      • 31 juli is mw. Van Adrichem afwezig.
      • 28 augustus zijn alle leden aanwezig, voor zover nu bekend.(toevoeging: mw. J. Schreuders afwezig)
    Navraag doen bij de afwezige leden.
  1. Bespreking thema’s
    • Cliënt Ervaringsonderzoek (CEO) 2023.
    • De Wmo-adviesraad heeft kennisgenomen van het rapport van Ipsos over de Cliënt Ervaring over het afgelopen jaar. Het blijft opvallend dat er een verschil zit tussen de waardering in dit rapport en de ervaringen die diverse leden op doen bij contacten met de inwoners van de gemeente.  Uit contacten met de adviesraden van de andere D-9 gemeenten blijkt een zelfde trend. Er wordt geopperd dat de oorzaak ligt in het feit dat cliënten zich afhankelijk voelen van de hulp die zij krijgen (in welke vorm dan ook) en daardoor minder geneigd zijn om hun klachten bij een CEO te uiten.  Het is onduidelijk hoe dit op te lossen.
  1. Bespreking acties uit werkgroepen
    • Overleg vergadering adviesraden D-9 gemeenten op 4 juni 2024.
    • Dhr. De Vos geeft een korte toelichting op de punten die bij deze vergadering aan de orde zijn geweest. Beide punten waren ter informatie, advisering is op korte termijn niet aan de orde.
      • Doorontwikkeling van het Waspunt. (voorziening van de D-5 gemeenten).
      • Het Waspunt (in Rucphen) verzorgt de was voor cliënten die een indicatie hebben van Huishoudelijke Ondersteuning + Was. De was wordt wekelijks opgehaald in een wasmand en op het Waspunt afzonderlijk gesorteerd en gewassen. Hierdoor worden de huishoudelijke hulpen niet belast met het verzorgen van de was.  Medewerkers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Werkplein en WVS) en vrijwilligers. Momenteel maken ca 180 cliënten er gebruik van, die over het algemeen tevreden zijn over de dienstverlening. Er wordt een explosieve groei verwacht. Uitbreiding tot ca 250 cliënten is op de huidige locatie mogelijk. In de toekomst moeten de banden naar het Werkplein aangehaald worden om de continuïteit te waarborgen. Ook is vergroting van de kennis van de Wmo-consulenten belangrijk over het bestaan van het Waspunt. Hiertoe wordt binnenkort een werkbezoek georganiseerd. Ook de vrijwillige cliëntondersteuners zijn hierin belangrijk. Ook zal de werkwijze binnenkort ge-updatet worden.
      • Ontwikkelingen Huishoudelijke Ondersteuning.
      • Er is onlangs een overleg geweest tussen de beleidsambtenaren en zorgverleners in de Huishoudelijke Ondersteuning (HO). Het thema van de bijeenkomsten was een plan van aanpak tegen de  krapte op de arbeidsmarkt.  Een van de oplossingen is de inzet van anderstaligen, maar hier verzet de aanbesteding zich tegen. Eén van de vereisten was  kennis van de Nederlandse Taal. Er komen echter ook steeds meer anderstalige cliënten. Tijdens de presentatie werd aangegeven dat in Moerdijk de inzet van “Reablement” succesvol zou zijn. Bij reablement wordt o.a. een ergotherapeut ingezet om te kijken wat een cliënt nog zelf kan, eventueel met hulpmiddelen of een andere aanpak.  Ook een programma als “Langer actief thuis” valt hieronder.
  1. Voorbereiding bespreking met gemeente
  1. Voorbereiding van vragen aan de gemeente.

Deel 2 overleg van de Wmo-adviesraad Moerdijk met de gemeente Moerdijk.

  1. Reactie op verslag d.d. 8 mei 2024
  2. Er zijn geen opmerkingen van de zijde van de gemeente op dit verslag.
  1. Reactie op de actiepuntenlijst
  2. Er zijn nog geen startdata bekend van de diverse actiepunten van de zijde van de gemeente. De reden hiervan is het grote aantal personeelswisselingen. Dhr. Bouchekourte gaat achter de ontbrekende gegevens aan. Deze zijn belangrijk zodat de Wmo-adviesraad zich tijdig kan voorbereiden op vragen vanuit de gemeente. Dhr. Bouchekourte gaat uitzoeken of het gesprek met de coördinator van het Wmo-loket mw. Vente eventueel via een online verbinding kan plaats vinden, omdat mw. Vente op woensdag niet werkt.
  1. Mededelingen van de gemeente
  2. Er zijn geen mededelingen van de zijde van de gemeente.
  1. Vragen van de gemeente
  2. Er zijn geen vragen van de gemeente aan de Wmo-adviesraad.
  1. Vragen aan de gemeente
  2. Er zijn momenteel geen vragen aan de gemeente, anders dan die al gesteld zijn bij andere agendapunten.
  1. Bespreking van inhoudelijke onderwerpen
  2. Het was de bedoeling dat er twee presentaties gehouden zouden worden. De eerste door dhr. De Heide en de tweede door mw. Van Zantvliet. Omdat dhr. De Heide verhinderd is, worden beide presentaties gehouden door mw. Van Zantvliet.
    • Stand van Zaken Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
    • Er bestaat een sterke band tussen het Integraal Zorg Akkoord (IZA) wat in regionaal verband wordt uitgewerkt en het lokale GALA. Dit laatste kent een tweetal hoofdthema’s:
      • Sport, bewegen en cultuur
      • Gezondheid en sociale basis.
      Het hoofddoel van GALA is het terugdringen van de bestaande gezondheidsachterstanden in de gemeente. Het Algemeen Maatschappelijk Werk krijgt in 2024 een impuls door de gelden uit het GALA. Voor de jaren daarna moet de structurele financiering komen uit de gemeentebegroting via de kadernota. De extra uren inzet voor Algemeen Maatschappelijk Werk dient om wachtlijsten te verminderen, meer diversiteit tussen de kernen mogelijk te maken en het maken van een wijkanalyse. De projectleider wijkgerichte aanpak stelt momenteel een startdocument op.
    • Visievorming op de sociale basis.
    • De visie op de sociale basis dient eind van dit jaar gereed te zijn. Mw. Van Zantvliet geeft aan dat zij hierbij graag de Wmo-adviesraad zou willen betrekken. Binnen de sociale basis  wordt een drietal, deels overlappende, lagen onderscheiden: >
      • De persoonlijke sociale basis (individuele hulp vragen)
      • Gemeenschappelijke basis (via subsidies)
      • Institutionele sociale basis (professionele hulpverlening)
      Om deze basis te versterken zijn een viertal pijlers van belang:
      • Sociaal economische zekerheid.
      • Sociale inclusie
      • Sociale cohesie
      • Sociale empowerment. (iemand tot iets in staat stellen).
      Er is al een Plan van Aanpak opgesteld, dat omvat de definitie en relatie tussen de diverse beleidsterreinen, het verzamelen van data over de sociale basis en het raadplegen van de diverse stakeholders (intern gemeente, partners en inwoners). Volgens de planning moet de conceptversie gereed zijn in september, zodat ze in oktober het formele adviestraject in kan. In november behandeling in College en Raadscommissie. Vaststelling door de Gemeenteraad in december van dit jaar. Uitvoering kan dan starten in 2025. Mw. Van Zantvliet vraagt welke leden van de Wmo-adviesraad zij zou kunnen benaderen om mee te denken over dit onderwerp. Omdat dit niet bij een al bestaande werkgroep ondergebracht kan worden, zullen de namen vóór eind van deze maand worden doorgegeven.
  1. Deel 3: Nabespreking overleg en verdelen acties die voortvloeien uit deel 2.
  2. De beide presentaties zijn positief ontvangen en ook de werkwijze waarbij de Wmo-adviesraad wordt betrokken, vóórdat het formele adviestraject start wordt toegejuicht. Voorgesteld wordt om een ad-hoc werkgroep in te stellen, waarmee mw. Van Zantvliet gesprekken kan voeren namens onze adviesraad. Gedacht wordt aan maximaal 3 leden. Tijdens de vergadering geven mw. Ten Cate, mw. Molewijk en dhr. G. de Vos zich op.  De secretaris zal de niet aanwezige leden benaderen of zij belangstelling hiervoor hebben.  Daarna zullen de namen worden doorgegeven aan mw. Van Zantvliet.

Openstaande kleine vragen en acties uit dit (en vorige) verslagen.

Agenda

punt

Vraag / actie

Antwoord

Actie- houder

 

Mrt 24.

       

8

Wervingsartikel naar lokale bladen sturen.

Wacht op inzicht in competenties nieuwe leden i.v.m. vorming ASD

Secr.

 

16

Actielijst van 2023 nog enkele punten actualiseren en actielijst voorzien van startdata.

 

Gemeente

 

Juni 24.

       

5

Poststukken uit mei opnemen in postlijst van juli.

 

Secr.

 

6

Afspraak maken met dhr. Bouchekourte om te praten over vorming ASD Moerdijk o.i.d.

Gesprek geweest op 10 juni 2024

DB

6

Afspraak ASD Drimmelen en eventueel ASD BoZ

 

DB

 

8.1

Opstellen begroting 2025 en voorleggen in adviesraad vergadering. 

Is vastgesteld in DB en wordt besproken in Wmo-ar van 3 juli

DB

8.2

Verzenden overzicht werkgroepen en vertegenwoordigingen naar leden. ivm samenstellingen.

Overzicht verzonden 11 juni.

Secr.

8.2

Leden geven voorkeuren van werkgroepen en vertegenwoordigingen aan vóór volgende vergadering aan secretaris.

Aantal reacties ontvangen, wordt vastgesteld 3/7

Leden Wmo-ar

9.2

Navraag doen over vakantieplannen niet aanwezige leden.

Per email gevraagd 11 juni.

Reacties ontvangen.

Secr.

15

Uitzoeken of kennismaking met coördinator Wmo-loket via online te regelen is.

Afspraak maken in augustus na vakantieperiode

Gemeente

20

Niet aanwezige leden benaderen voor ad-hoc werkgroep Sociale Basis

Per email gevraagd 11 juni.

Reacties ontvangen.

Secr.

20

Namen ad-hoc werkgroep Sociale Basis doorgeven aan mw. Van Zantvliet.

Namen A. ten Cate, S. Pigheddu en G. de Vos doorgegeven aan M. van Zantvliet.

Secr.

_____________________________                                                      __________________________

E. Bouwsma                                                                                                   G. de Vos

(interim voorzitter)                                                                                       (secretaris)