Toegankelijkheid

Skip to main content

Verslag 23 oktober 2024

Verslag  Wmo-adviesraad vergadering   d.d.  23 oktober 2023 in het gemeentehuis te Zevenbergen

Aanwezig
Namens Wmo-adviesraad: mw. A. ten Cate, mw G. Molewijk, mw M. Eekhout, mw. J. Schreuders, mw. E. van Adrichem (penm), dhr. E. Bouwsma (vz), dhr. G. de Vos (secr.)
Namens Gemeente Moerdijk: wethouder mw. P. Joosten, mw. M. van Zantvliet, dhr. M. Bouchekourte, dhr. M. de Keijzer.

Deel 1: Wmo-adviesraad.

  1. Opening
  1. Vaststelling agenda
  2. De agenda wordt conform de toegestuurde concept-agenda vastgesteld.
  1. Verslag Wmo-adviesraad 25 september 2024
  2. Het concept verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. 
  1. Actielijst oktober 2024
  2. De actielijst van oktober 2024 wordt vastgesteld.
  1. Postlijst oktober 2024
    • De stukken voor de Klantadviesraad Deeltaxi West-Brabant worden nog gestuurd naar mw. Eekhout. Aan secretariaat Klantadviesraad verzoeken om deze in het vervolg aan mw. Molewijk te sturen als vertegenwoordigster vanuit de Wmo-adviesraad.
  1. Korte evaluatie van de Studiedag van 21 oktober 2024.
  2. De studiedag heeft ons goed op weg geholpen om te komen tot een visie op met name de inhoud, maar ook de vorm van een Adviesraad Sociaal Domein in Moerdijk. Wat ook prettig is ervaren, dat er niet alleen mogelijkheden zijn aangegeven maar ook dat hierbij is aangegeven wat in Nederland veel gebruikelijk is. Op een vraag of we de presentatie gaan delen wordt afgesproken dat eventueel in een later stadium te gaan doen.  Wij willen eerst onze eigen visie bepalen en deze vastleggen. Afgesproken wordt om op korte termijn (in ieder geval ruim voor de Wmo-adviesraad vergadering van 20 november) een extra vergadering te organiseren om deze visie te bepalen. Deze visie willen we vastleggen in een document, dat naar de gemeente gestuurd zal worden. Dit zal aangekondigd worden in het tweede deel van deze vergadering. De extra vergadering zal gehouden worden op 29 oktober 2024 van 19.30 – 22.00 uur in de Borgh te Zevenbergen. Er is van de Studiedag een verslag gemaakt door de secretaris, dat de dag voor de vergadering in concept is rondgestuurd. Als hier nog aanvullingen op zijn, deze z.s.m. aangeven, zodat  het verslag gebruikt kan worden voor de extra adviesraadvergadering.
  1. Organisatie van de Wmo-adviesraad Moerdijk
    • Omdat de huidige interim-voorzitter benoemd is voor een periode die op 1 november 2024 eindigt, wordt unaniem besloten om mw. A. ten Cate te benoemen tot interim-voorzitter van de Stichting Wmo-Raad gemeente Moerdijk tot het moment dat de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) van start zal gaan. Mw. Ten Cate dankt voor het vertrouwen en spreekt de hoop uit dat de leden er met zijn allen voor gaan.
    • Ten Cate was in het verleden enkele malen aanwezig bij het Dagelijks Bestuur op het moment dat één van de DB leden afwezig was. Dit conform het Huishoudelijk Reglement. Mw. Eekhout geeft aan dat zij eventueel beschikbaar is om het DB tijdens DB-vergaderingen uit drie personen te laten bestaan.
    • Artikel 4 lid 1 van de Statuten stelt dat de Wmo-adviesraad (formeel het bestuur van de Stichting) moet bestaan uit 7 leden. Door het vertrek van de interim-voorzitter zijn dat nu 6 leden. Omdat besloten is om geen nieuwe werving te doen tot de komst van een ASD wordt besloten om het bestuur van de Stichting Wmo-Raad gemeente Moerdijk te laten bestaan uit 6 leden.
    • Unaniem wordt besloten om dhr. G. de Vos voor een tweede termijn van twee jaar her te benoemen als bestuurslid van de Stichting Wmo-Raad gemeente Moerdijk
    • Het vergaderschema voor het jaar 2025 wordt vastgesteld. Uitgangspunt is een vergadering van de Wmo-adviesraad Moerdijk elke tweede woensdag van elke maand om 13.30 uur in het gemeentehuis. De secretaris zal aan de hand van dit schema vergaderlocaties aanvragen bij de gemeente Moerdijk.
  1. Mededelingen Dagelijks Bestuur.
    • De bijeenkomst voor de Regionale Woonzorgvisie gaat op de genoemde data niet door. Dit omdat er teveel van de genodigde vertegenwoordigers verhinderd waren. Er zullen nieuwe data voorgesteld worden.
    • Omdat de toekomstige juridische vorm nog niet bekend is, zal dhr. De Vos de informatieavond voor Vrijwilligersorganisaties op 5 november bijwonen.
    • Wij zullen ons afmelden voor de bijeenkomst van de Zevenbergse Voorzitterssociëteit op 13 november.
    • Kort voor vergadering is een uitnodiging binnengekomen vanuit de gemeente Moerdijk voor een bijeenkomst over Eenzaamheid op 19 november van 19.30 – 21.30 uur in de Borgh te Zevenbergen.
    • Van het gesprek met de ASD Drimmelen is een verslag gemaakt. Hierop zijn geen op- en aanmerkingen.
  1. Rondvraag
    • De afspraak wordt gemaakt dat mw. Molewijk en mw. Eekhout op 4 november om 19.30 u een gesprek zullen hebben met dhr. Koevermans over de uitvoering van de Wmo. Locatie: restaurant van de Borgh.
    • Aan het eind van de agenda staan een groot aantal vergaderingen van de gebiedstafels. Hier zouden wij, zoveel als mogelijk, bij aanwezig zijn om geluiden rondom de Wmo op te kunnen pakken. Gezien de onderbezetting van de adviesraad en het feit dat bijna alle vergaderingen gaan over fysieke zaken, wordt besloten om niet meer naar alle gebiedstafels te gaan als Wmo-adviesraad lid. Als er speciale onderwerpen aan de orde zijn, dan gaan we nog en eventueel als privé persoon. Hierover gebiedscoördinatoren informeren.
  1. Bespreking acties uit werkgroepen.
    • Terugkoppeling uit Vervoeroverleg 3 oktober.
    • Er zijn geen vragen naar aanleiding van het korte verslag wat gemaakt is van deze bijeenkomst. Zie ook punt 5 van deze agenda voor wat betreft de vergaderstukken.
    • Werkgroep Sociale Basis
    • Zie de presentatie bij agendapunt 18.
  1. Voorbereiding bespreking met gemeente
  2. Te bespreken punten uit deze vergadering.
    • Wisseling van de voorzittersrol.
    • Aankondiging document over ASD van de Wmo-adviesraad.
  1. Voorbereiding van vragen aan de gemeente.

 

Deel 2 overleg van de Wmo-adviesraad Moerdijk met de gemeente Moerdijk.

 

  1. Reactie op verslag 25 september 2024
  2. Op het concept verslag van 25 september 2024 zijn van de zijde van de gemeente geen op- of aanmerkingen.
  1. Reactie op de actiepuntenlijst
    • De gemeente geeft aan dat de acties van 2023 en 2024 nog voorzien zouden worden van een startdatum momenteel geen nut meer heeft, omdat het jaar bijna afgesloten wordt. Deze zullen voor de actielijst van 2025, zoveel als mogelijk, wel worden meegenomen.
    • 24-05. Het Cliënt Ervarings Onderzoek gaat in regioverband (D-5) op dezelfde wijze door als in 2024.
    • Pt D9-05. Op een vraag van de Wmo-adviesraad geeft de gemeente aan dat het contract voor de Onafhankelijke Cliëntondersteuning met één jaar is verlengd. Wellicht zal dit nog een keer gebeuren. Nieuwe contractvorming is momenteel niet actueel. (actie D-9/05)
  1. Mededelingen van de gemeente
    • Deze week is er een nieuwe adviseur Inclusiviteit en Toegankelijkheid begonnen. Deze gaat verder met wat er al ligt. Wil kennis maken met de Wmo-adviesraad.
    • Het Beleidsplan Wmo zal in december aan de Wmo-adviesraad worden voorgelegd. (nog geen adviesaanvraag). De opmerkingen van de Wmo-adviesraad zullen als input worden voorgelegd aan het College van B&W.
    • De GGD heeft een overzicht van de vaccinatiegraden (Rijksvaccinatieprogramma) voor de gemeente Moerdijk verstrekt. In Moerdijk daalt ook de vaccinatiegraad en is momenteel 93,6%, wat overigens nog boven de regio (88,1%) en landelijk (88%). De werkelijke vaccinatiegraad zou nog iets hoger kunnen zijn, omdat ouders toestemming moeten geven, om de gegevens door te geven aan het RIVM, die de gegevens verzamelt.
    • Het Beschermd Wonen project “de Boezem” in Zevenbergen is nu enig tijd actief. Wethouder Joosten geeft aan dat het College binnenkort op de koffie gaat om nader kennis te maken met het project. Zij geeft aan dat het lastig is om in het complex een bewonersvereniging op te richten. Als wij er meer over willen weten moeten we dat aangeven.
    • De artist impression van het MFA in Willemstad dat in de media is verschenen is niet gebaseerd op een met de gemeente gedeeld ontwerp. De ontwerpfase moet nog starten, het plaatje is vermoedelijk een eerste gedachte van de architect.
  1. Mededelingen van de Wmo-adviesraad Moerdijk
    • Omdat dit de laatste vergadering is onder leiding van dhr Bouwsma als interim-voorzitter heeft het Wmo-adviesraad besloten om mw. A. ten Cate te benoemen als interim-voorzitter tot de oprichting van een ASD Moerdijk.
    • Op maandag 21 oktober heeft de Wmo-adviesraad een studiedag gewijd aan de taken, werkwijzen, etc van een Adviesraad Sociaal Domein. Dit ter voorbereiding op de vorming van een ASD in de gemeente Moerdijk. In een binnenkort te houden extra vergadering zullen wij ons verder beraden over een eigen standpunt. We zullen dit vastleggen in een document, dat we aan zullen leveren aan de gemeente voor de vergadering van november. Zodat we het samen met het document van de gemeente kunnen bespreken. Of er voor de november vergadering nog een overleg in klein comité komt, zal besloten worden als het document gereed is.
  1. Vragen aan de gemeente
  2. De in de agenda geformuleerde vragen zijn beantwoord bij de agendapunten 15 en 16.
  1. Bespreking van inhoudelijke onderwerpen
    • Ethos tellingen dak- en thuislozen.
    • Dhr. M de Keijzer geeft een toelichting op de dak- en thuislozentelling die door Ethos is uitgevoerd. Het project is van start gegaan waarbij veel partijen betrokken waren, die op één of andere wijze met deze doelgroep betrokken zijn, maar o.a. ook de Boa’s. Geteld is in de nacht van 11 op 12 april. De betrokkene diende toestemming te geven om opgenomen te worden. Als de betrokkene daar toestemming toe gaf werden enkele persoonsgegevens genoteerd om dubbeltellingen te voorkomen. Kinderen volgden de ouder(s), wat wil zeggen als een ouder aangetroffen werd die als dak- of thuisloze geregistreerd die één of meer kinderen bij zich had, zijn de kinderen ook als dak- en thuisloze geregistreerd. In de gemeente Moerdijk zijn bij de telling 42 dak- en thuislozen geteld, waaronder 13 kinderen (<18 jr.).  Daaronder waren geen mensen die in de openbare ruimte (buiten) zijn aangetroffen.  Er waren 30 personen die verbleven in een niet confessionele woonruimte, 7 personen die verbleven bij familie en vrienden en 5 personen die te maken hadden met een dreigende huisuitzetting. Opgemerkt dat er in Moerdijk geen noodopvang of een tijdelijke opvang voor dak- en thuislozen is. Dit wordt geregeld door de centrumgemeente Breda.  Ook zijn er geen instellingen waar mensen zonder eigen dak of thuis verblijven (bijv. gevangenissen, TBS instellingen). Het rapport van de Hogeschool Utrecht die de Ethos tellingen heeft uitgevoerd is terug te vinden op: https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/ethos-telonderzoek (door scrollen naar “Rapportages Tweede Telronde, waaronder het rapport Breda in pdf format staat). Hoe nu verder?  De doelstelling is om in 2030 geen dak- en thuislozen te hebben. De gemeente Moerdijk gaat nu met de regio op zoek naar wat willen we doen en hoe gaan we dat dan doen om de doelstelling te halen. 
    • Presentatie Sociale Basis.
    • Aan de hand van een PowerPoint presentatie geeft mw. M. van Zantvliet de stand van zaken weer over het proces wat moet leiden tot een beleidsdocument Sociale Basis gemeente Moerdijk. De reden van deze beleidsvisie is dat de gemeente van mening is dat het belangrijk is dat de inwoners een betere gezondheid en welzijn ervaren. De sociale basis wordt in het kort gedefinieerd daar waar mensen zijn en zich tot elkaar verhouden. De hoofdambitie van de gemeente is dat Moerdijk een sterke sociale basis heeft, wat zorgt voor samenredzaamheid en levendige kernen en wijken. Men kent elkaar, men is er voor elkaar en men respecteert elkaar. Er is onlangs een vragenlijst verspreid onder het inwonerspanel van ca 1.500 inwoners (en onder de leden van de Wmo-adviesraad). Hieruit zijn conclusies te trekken op welke terreinen de gemeente wel een rol heeft volgens de meerderheid van de reacties. Ook zijn er punten waar de gemeente geen rol zou moeten spelen. Wel een rol moet de gemeente spelen op het gebied van:
      • advisering op diverse terreinen,
      • het geven van zorg aan en ondersteuning van de inwoners, familieleden, mantelzorgers
      • het verstrekken van subsidies
      • minder regelgeving en het aanvragen makkelijker maken.
      Geen of nauwelijks een rol van de gemeente wordt verwacht op het gebied van:
      • in de gaten houden of men eenzaam is
      • contacten met buurtgenoten verbeteren
      • aanspreken van familie/vrienden als dat nodig is
      • ondersteunen van vrijwilligers en activiteiten (dit geldt alleen voor de 4 grote kernen!)
      • werven van vrijwilligers.
      De vervolgstap is het uitwerken van 10 bouwstenen voor een sterke basis ten behoeve van een uitvoeringsagenda.  Hierbij is de werkgroep Sociale Basis betrokken. De presentatie is gepubliceerd in het ledengedeelte van de website.

Deel 3 met leden Wmo-adviesraad Moerdijk

  1. Nabespreking overleg en verdelen acties die voortvloeien uit deel 2.
  2. Er zijn momenteel geen nadere acties te verdelen die voort zouden kunnen vloeien uit het overleg met de gemeente.

Aan het eind van de vergadering wordt dhr. Bouwsma kort toegesproken door dhr. De Vos, die enkele punten aanhaalt uit het afgelopen jaar. Met name de kennismaking, waarbij het direct wederzijds klikte tussen hem en de leden van de adviesraad. Dit leidde tot het interim-voorzitterschap. Het afgelopen jaar stond voor een groot deel in het teken van de vorming van de ASD, waar hij zich vol overgave aan wijdde, tot en met de studiedag van een paar dagen geleden. Dhr Bouwsma wordt bedankt voor zijn inzet voor onze adviesraad en hij wordt veel succes toegewenst in de toekomst en met zijn komende verhuizing.

Dhr Bouwsma bedankt leden van de Wmo-adviesraad voor hun samenwerking en hoopt op de hoogte gehouden te worden van het moment dat de ASD vorm krijgt.

Dhr Bouwsma sluit zijn laatste vergadering als interim-voorzitter en overhandigd symbolisch de voorzittershamer aan mw. Ten Cate.

Openstaande kleine vragen en acties uit dit (en vorige) verslagen.

 

Agenda

punt

Vraag / actie

Antwoord

Actie- houder

 

Mrt 24.

       

16

Actielijst van 2023 nog enkele punten actualiseren en actielijst voorzien van startdata.

Voor 2023 en 2024 niet zinvol meer. Voor 2025 wel voorzien van startdata.

Gemeente

Juli 24 (1)

       

4

Vraag vanuit D-9 over tarief voor maaltijden bij Steunpunten.

Veel verschillen in de gemeente, omdat de constructies verschillend zijn.  Actie afgehandeld

Mw. Eekhout / mw Van Adrichem

Aug 24.

       

7

Afspraken inplannen met ASD Drimmelen en ASD Halderberge

Gesprekken zijn geweest, zie de verslagen.

Vz/secr.

Sept. 24.

       

13

Kennismaking met mw. De Vente, coördinator Wmo-Loket. 

Gepland in november vergadering.

Secr.

 

15

Wmo-adviesraad betrekken bij grote (infrastructurele) projecten voor Toegankelijkheid en Inclusie

Voorstel gesprek van werkgroep met mw. Jansen van Fysieke leefomgeving.

Werkgroep.

 

Okt 24.

       

6

Extra vergadering regelen voor visie ASD Moerdijk, hiervoor document voorbereiden.

 

Secr.

7

Gemeente informeren over wijzigingen in bestuur Wmo-adviesraad.

 

Secr.

 

7

Regelen vergaderlocaties volgens vergaderschema 2025

Wmo-ar in Raadzaal, DB vergaderingen in 2.10

Secr.

7

Afmelden voor bijeenkomst ZVS

Per mail afgemeld

Secr.

9

Afspraak bevestigen met dhr. Koevermans.

 

Secr.

9

Gebiedscoördinatoren informeren dat Wmo-adviesraad niet meer aanwezig zal zijn bij gebiedstafels.

Per mail geïnformeerd

Secr.

14

Kennis maken met de nieuwe adviseur Inclusiviteit en Toegankelijkheid.

 

Gemeente/ secr.

 

_____________________________                                                      __________________________

                    1. ten Cate de Vos

(interim voorzitter)                                                                                       (secretaris)