Verslag 12 maart 2025
Verslag Wmo-adviesraad vergadering d.d. 12 maart 2025 in het gemeentehuis te Zevenbergen
Aanwezig:
Namens de Wmo-adviesraad: mw. M. Eekhout, mw. G. Molewijk, mw. A. ten Cate (vz.), mw. E. van Adrichem (penm.), dhr. G. de Vos (secr.)
Namens de gemeente Moerdijk: mw E. den Drijver (agendapunt 13), dhr. M. de Keijzer.
Afwezig met kennisgeving:
Namens de Wmo-adviesraad: mw. J. Schreuders, mw. S. Pigheddu
Namens de gemeente Moerdijk: wethouder mw. P. Joosten.
- Opening
- Vaststelling agenda Mw. Eekhout zal bij agendapunt 11 een kort verslag doen over de bijeenkomst Eenzaamheid, omdat mw. Schreuders vandaag niet aanwezig kan zijn en mw. Eekhout hierbij ook aanwezig was.
- Verslag Wmo-adviesraad 12 februari 2025. Het verslag van de Wmo-adviesraadvergadering van 12 februari 2025 wordt zonder opmerkingen goedgekeurd. Dhr. De Vos meldt dat er op 20 maart 2025 een openbare informatiebijeenkomst voor raadsleden wordt gehouden waarin dhr. Rijneveld een presentatie zal geven over inclusie. Op dit moment is nog niet bekend of alleen de beleidsnotitie wordt toegelicht of ook al de ontwikkelingslijnen.
- Actielijst maart 2025 Bij punt 25-10 wordt opgemerkt dat het nuttig is om later dit jaar de eerste vragen uit het Cliënt Ervarings Onderzoek te evalueren. Dit zal in het tweede deel van de vergadering bij de gemeente worden besproken om te bepalen wanneer dit speelt. Er is vanmorgen een mail ontvangen van een aannemer die contact zoekt met de Wmo-adviesraad over een aanbesteding die door de gemeente Moerdijk is uitgeschreven. Omdat het (overigens onbekende) project nog niet is gegund, wordt besloten om niet op dit verzoek in te gaan. Bovendien is het niet wenselijk om zonder medeweten van de gemeente contact te hebben met een van de gegadigden. De aannemer zal hierover worden geïnformeerd. Voor het overige geen opmerkingen over de postlijst.
- Postlijst maart 2025 Er is vanmorgen een mail ontvangen van een aannemer die contact zoekt met de Wmo-adviesraad over een aanbesteding die door de gemeente Moerdijk is uitgeschreven. Omdat het (overigens onbekende) project nog niet is gegund, wordt besloten om niet op dit verzoek in te gaan. Bovendien is het niet wenselijk om zonder medeweten van de gemeente contact te hebben met een van de gegadigden. De aannemer zal hierover worden geïnformeerd.Voor het overige geen opmerkingen over de postlijst.
- Mededelingen Dagelijks Bestuur
- De gemeentelijke subsidie voor de Stichting Wmo-Raad Gemeente Moerdijk is, met enige vertraging, inmiddels ontvangen.
- De e-mail van Sovak (zie agendapunt 5 vergadering 12 februari 2025) bleek bedoeld te zijn voor het Wmo-Loket.
- Naar aanleiding van deze mail van Sovak geeft mw. Eekhout aan dat de vestiging van Sovak in Klundert in 2027 gaat sluiten. Reden hiervoor is onder andere dat de gebouwen niet meer passen in deze tijd en ook verouderd zijn. Bewoners en potentiële bewoners kiezen vaak voor de modernere vesting in Terheijden. Ook het personeelsgebrek speelt hierbij een rol.
- M. de Keijzer is aangewezen als contact ambtenaar voor de Wmo-adviesraad tot er een opvolger is aangewezen. Daarnaast is aangegeven dat de vorming van de ASD vertraging heeft opgelopen. Dit proces zal pas worden hervat zodra er een opvolger is, bovendien moet hij/zij nog ingewerkt worden. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke vertraging, wat de continuïteit van de Wmo-adviesraad in gevaar brengt. Hierbij ook de situatie van de statutenaanpassing noemen. Dit zal bij agendapunt 17 worden besproken.
- Gespreksverslag DB met mw L. de Vente (coördinator Wmo-Loket). Op 13 februari 2025 hebben mw. Van Adrichem en dhr. De Vos een gesprek gehad met mw. De Vente als vervolg op het kennismakingsgesprek in de Wmo-adviesraadvergadering van 8 januari. Tijdens het gesprek is de rol van de onafhankelijke cliëntondersteuning bij het keukentafelgesprek niet aan de orde geweest, maar dit is zeker een punt dat in een volgende gesprek met mw. De Vente besproken moet worden. Het verslag wordt voor kennisgeving aangenomen.
- Plan Samenwerking Adviesraden Sociaal Domein D-9 West-Brabant. Dhr. De Vos geeft een korte toelichting op het plan. Tijdens de overlegvergadering van de D-9 adviesraden werd besproken of het noodzakelijk is een juridische entiteit te vormen voor de samenwerking. Dit is in de werkgroep besproken omdat de meeste gemeenten alleen subsidie verstrekken aan juridische entiteiten. Omdat de samenwerking kosten met zich kan meebrengen, zal de noodzaak in een later stadium verder worden onderzocht. Afgesproken wordt om eventuele opmerkingen uiterlijk woensdag 19 maart naar de secretaris te sturen. De volgende bijeenkomst van de werkgroep is op 25 maart 2025.
- Jaarverslag Stichting Wmo-Raad Gemeente Moerdijk. Het Jaarverslag 2024 van de Stichting Wmo-Raad Gemeente Moerdijk wordt zonder discussie vastgesteld. Wmo-adviesraad Moerdijk is een werknaam van deze Stichting. Onderdeel van het Jaarverslag is de Jaarrekening 2024 inclusief de goedkeuringsverklaring van de kascontrolecommissie. Met deze goedkeuring wordt de penningmeester decharge verleend voor het financiële beleid over 2024. De penningmeester wordt bedankt voor haar inzet. Met deze besluiten is voldaan aan artikel 10.3 van onze statuten en punt 16 van het convenant tussen de gemeente en de stichting van 1 oktober 2023. Het Jaarverslag wordt verstuurd aan het College van B&W, de Gemeenteraad, de contactambtenaar en de gebiedscoördinatoren. Er wordt opgemerkt dat het opstellen van een Jaarverslag van ca 20 pagina’s veel werk is, met name voor de secretaris. Voor het volgende Jaarverslag wordt gekeken of een kortere versie mogelijk is.
- Rondvraag Dhr. De Vos meldt dat in de overlegvergadering van de D-9 adviesraden is gesproken over de gevolgen van het z.g. “Ravijnjaar 2026” voor het Sociaal Domein. Bij de meeste gemeenten van de D-9 lijken de gevolgen mee te vallen. In het overleg met de gemeente wordt gevraagd naar de huidige stand in de gemeente Moerdijk.
- Bespreken acties uit werkgroepen.
- Kerngroep Eenzaamheid. Omdat mw. Schreuders afwezig is, geeft mw. Eekhout een korte samenvatting van de eerste bijeenkomst van de Kerngroep Eenzaamheid waar zij vanuit haar werk bij aanwezig was. Het onderwerp Eenzaamheid wordt opgepakt door een kleine kerngroep en een meeleesgroep. Tijdens de bijeenkomst is een eerste opzet van een plan, opgesteld door de gemeente, besproken. De uitkomsten van de kerngroep discussies worden na uitwerking gedeeld met de meeleesgroep. Een groot deel van de bijeenkomst stond in het teken van de vragen: Wat is eenzaamheid en Wie is eenzaam? Een belangrijk aandachtspunt is hoe mensen bereikt en gemotiveerd kunnen worden om deel te nemen aan activiteiten. Het initiatief moet uiteindelijk bij de inwoner zelf liggen. Daarnaast is het belangrijk te voorkomen dat mensen onbedoeld een stempel krijgen door hun deelname aan bepaalde activiteiten. Verder moeten oplossingen structureel zijn en niet incidenteel. De vertegenwoordigers van de gemeente en een extern adviseur waren bij de bijeenkomst aanwezig om ideeën op te halen. Bij de volgende bijeenkomst (dinsdag 18 maart) worden de discussies voortgezet op het punt waar men gebleven was.
- Overlegvergadering D-9 Adviesraden West-Brabant. Het belangrijkste agendapunt van deze vergadering was het plan van de samenwerking. Dit is al bij agendapunt 9 besproken.
- Deeltaxi Het Klantoverleg Deeltaxi van 13 maart is verzet naar 8 april 2025.
- Website gemeente Moerdijk. Tijdens de vergadering van 12 februari hebben twee leden teruggekoppeld over de proef met de nieuwe website van de gemeente Moerdijk. Inmiddels is deze website live, waardoor een nieuwe test in een proefomgeving niet meer nodig is.
- Voorbereiding bespreking met gemeente Zie hiervoor bovenstaande punten.
Deel 2 overleg van de Wmo-adviesraad Moerdijk met de gemeente Moerdijk.
- Bespreking van inhoudelijke onderwerpen.
- E. den Drijver, beleidsadviseur Veiligheid Sociaal Domein bij de gemeente presenteert de opdracht “Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming Moerdijk”. De presentatie is terug te vinden in het ledendeel van de website. Deze opdracht vloeit voort uit een programma van de ministeries van Justitie en Veiligheid (J&V) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het doel is om een toekomstbeeld te schetsen van de kind- en gezinsbescherming over 5 tot 10 jaar. Daarbij worden een aantal basisprincipes gehanteerd:
- Gezinsgericht
- Recht beschermend
- Transparant, lerend en eenvoudig.
- Op regionaal en lokaal terrein wordt het project opgepakt via een gemeenschappelijke regeling Geweld in Afhankelijke relaties en Meldpunt Crisiszorg West-Brabant (GR GIA MCZ). Dit samenwerkingsverband bestaat uit 14 gemeenten in West-Brabant West waarbij Breda fungeert als centrumgemeente. Vanaf maandag 17 maart start in Moerdijk een projectleider met als opdracht om een visie te formuleren over de gewenste aanpak in Moerdijk. Daarnaast moet er uiterlijk 1 januari 2026 een zogenaamd “Sterk Lokaal Team” (SLT) operationeel zijn, dat vervolgens tot 2028 wordt doorontwikkeld. De landelijke overheid stelt de oprichting van een SLT verplicht. Bij deze ontwikkeling spelen de sociale basis en inwonersparticipatie een belangrijke rol.
- De noodzaak van dit project blijkt uit de cijfers van Veilig Thuis West-Brabant. In de eerste helft van 2024 waren er in Moerdijk:
- 66 adviesvragen
- 160 meldingen.
- Hierin zitten geen meldingen van o.a. de Kindertelefoon!
- De belangrijk onderdeel van oplossing wordt gezien in de vorming van het SLT, wat werkzaam zal zijn in de kernen c.q. wijken. Dit team gaat kijken naar alle levensgebieden om de oorzaken te kunnen bepalen (o.a. onveiligheid, financiën en andere sociale factoren). De aanpak gebeurt samen met het gezin en is bedoeld voor zowel gezinnen mét als zonder kinderen. Het SLT beschikt over de nodige expertise of kan deze inschakelen. De werkwijze is gebaseerd op het principe: één gezin, één plan, één regisseur en één vast aanspreekpunt.
- Op regionaal niveau wordt er een Regionaal Veiligheidsteam (RVT) opgericht als expertisecentrum. Dit is een samenwerking tussen
- Veilig Thuis (VT).
- Raad voor de Kinderbescherming (RvdK).
- Gecertificeerde Instellingen (GI)
- De Wmo-adviesraad geeft aan dat zij bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het proces betrokken wil worden. Dit kan door bijeenkomsten met de projectleider, waarbij concepten doorgesproken worden of toezending via de e-mail. Dit kan door twee of drie leden van de raad opgepakt worden. Ook staat de Wmo-adviesraad open om regelmatig bijgepraat te worden in de maandelijkse vergadering. Bij het vroegtijdig betrekken van de adviesraad en het op de hoogte houden van de stand van zaken kan een formeel adviestraject soepel verlopen. Mw. Den Drijver zal dit met de projectleider bespreken en er op terugkomen.
- E. den Drijver, beleidsadviseur Veiligheid Sociaal Domein bij de gemeente presenteert de opdracht “Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming Moerdijk”. De presentatie is terug te vinden in het ledendeel van de website. Deze opdracht vloeit voort uit een programma van de ministeries van Justitie en Veiligheid (J&V) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het doel is om een toekomstbeeld te schetsen van de kind- en gezinsbescherming over 5 tot 10 jaar. Daarbij worden een aantal basisprincipes gehanteerd:
- Reactie op verslag d.d. 12 februari 2025 Van de zijde van de gemeente zijn er geen opmerkingen op het verslag.
- Reactie op de actiepuntenlijst maart 2025. Bij punt 25-10 “Bespreken Resultaten Cliënt Ervaringsonderzoek 2024, eventueel eerste vragen in CEO aanpassen als daar behoefte aan is” geeft de Wmo-adviesraad aan dat zij daar tijdig over wil spreken. Dhr. De Keijzer zal uitzoeken wanneer de resultaten hiervan bekend moeten zijn om dit mee te nemen in het CEO 2025.
- Mededelingen van de gemeente
- Opvolging van dhr. Bouchekourte als contactambtenaar voor de Wmo-adviesraad. Dhr. De Keijzer deelt mee dat het niet gelukt is om de vacature die is ontstaan door het vertrek van dhr. Bouchekourte intern op te vullen. Er is daarom deze week een externe vacature uitgezet. Deze externe opvolger zal waarschijnlijk pas in mei kunnen starten. Dhr. De Keijzer zal voorlopig optreden als contactambtenaar
- Vorming ASD en impact op Wmo-adviesraad. De vorming van een ASD ligt momenteel stil vanwege een gebrek aan capaciteit. Dit zal een taak worden voor de nieuwe medewerker. Deze zal pas ergens in mei/juni hieraan kunnen beginnen, rekening houdend ook met een inwerktijd. De vorming van een ASD in 2025 zal hierdoor niet meer haalbaar zijn. Dit geeft problemen met de continuïteit van de huidige Wmo-adviesraad. Volgens het rooster van aftreden zullen 4 leden dit jaar aftreden, waarbij 3 herkiesbaar zijn. Momenteel zijn wij al onderbezet en met minder leden dan de statuten voorschrijven. Hier is door het bestuur een besluit over genomen in afwachting van de vorming van de ASD. Door deze situatie wordt het steeds moeilijker om de werkzaamheden goed uit te voeren. Dat op het moment dat er veel projecten lopen, waar onze inbreng gewenst is. Ook speelt nog dat de statuten van de Stichting nog niet conform de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen zijn. Dit moet in 2026 geregeld zijn en is uitgesteld door de voorziene komst van een ASD. Mogelijk moeten de statuten voor een korte periode aangepast worden. Dit brengt extra kosten met zich mee. Dhr. De Keijzer geeft aan dat er momenteel geen capaciteit is om dit op te pakken. Afgesproken wordt dat het DB dit, op korte termijn, met de wethouder gaat bespreken. Er zal door de secretaris een afspraak worden gemaakt met de wethouder, dhr. De Keijzer en het DB van de Wmo-adviesraad.
- Concept Collegevoorstel vorming ASD. Op de vraag wat de stand van zaken is rondom het concept Collegevoorstel en het advies van de Wmo-adviesraad hierover geeft dhr. De Keijzer aan dat dit nog niet is doorgestuurd naar het College. Vanuit de Wmo-adviesraad wordt gevraagd dit toch wel te doen.
- Vragen aan de gemeente
- Beleidsnotitie Inclusief Moerdijk. Dhr. De Keijzer gaat na wat de stand van zaken is rondom deze Beleidsnotitie. Voor zover bekend is deze nog niet goedgekeurd door het College. De Wmo-adviesraad is met name geïnteresseerd in de uitwerking van de ontwikkellijnen die in de notitie zijn aangekondigd. Bekend is dat op 20 maart raadsleden over dit beleidsterrein (Inclusie) worden geïnformeerd door dhr. Rijneveld.
- Stand van zaken ASD Dit is reeds besproken bij agendapunt 16.
- Ravijnjaar 2026 Dhr. De Keijzer geeft aan dat het cluster Financiën heeft aangegeven geen grote problemen te verwachten door de aangekondigde korting vanuit het Gemeentefonds. Zoals nu bekend heeft het ook geen invloed op de invulling van vacatures. Wel heeft Financiën de lijnen strakker aangehaald wat betreft afwijkingen en nieuw beleid. Kortingen op voorzieningen worden niet voorzien.
Deel 3 met leden Wmo-adviesraad Moerdijk.
- Nabespreking overleg en verdelen van acties voorvloeiend uit deel 2. Buiten het maken van een afspraak met wethouder Joosten zijn er geen acties te verdelen.
- Sluiting De voorzitter sluit om 16.30 uur de vergadering.
Openstaande kleine vragen en acties uit dit (en vorige) verslagen.
Agenda punt |
Vraag / actie |
Antwoord |
Actie- houder |
|
Sept. 24. |
||||
15 |
Wmo-adviesraad betrekken bij grote (infrastructurele) projecten voor Toegankelijkheid en Inclusie |
Dhr. De Vos zal afspraak inplannen met mw. Jansen en dhr. Fens |
Werkgroep. |
|
Jan 25. |
||||
15 |
Nagaan procedure Wmo-raad adviezen bij stukken voor Commissies en Gemeenteraad. |
Gemeente |
||
16 |
Gesprek inplannen met Wmo-Loket coördinator in Q4-25 |
Secr. |
||
Feb 25. |
||||
17 |
Informatie over de opvolging van dhr. Bouchekourte als contactambtenaar voor de Wmo-adviesraad |
Gemeente |
||
17 |
Contact opnemen met Teammanager Sociaal Domein over planning vorming ASD. |
Gemeente |
||
Mrt 25. |
✔ |
|||
9 |
Verzenden van het Jaarverslag 2024 naar College, gemeenteraad en anderen. |
Secr. |
||
11 |
Terugkoppeling Kerngroep Eenzaamheid agenderen in april vergadering. |
Secr. |
||
13 |
Presentatie mw. Den Drijver op het ledendeel van de website zetten. |
Staat op ledendeel van de website. |
Secr. |
✔ |
13 |
Wijze van betrekken van de Wmo-adviesraad bij traject Toekomstscenario Kind – en Gezinsbescherming bespreken met projectleider. |
Gemeente |
||
15 |
Wanneer moeten aanpassingen CEO gereed zijn om mee te nemen bij CEO 2025. |
Gemeente |
||
16 |
Afspraak maken met weth. Joosten, dhr. De Keijzer en DB over opgetreden vertraging vorming ASD. |
Afspraak ingepland maandag 31 maart. |
Secr. |
✔ |
_____________________________ __________________________
- ten Cate de Vos
(interim voorzitter) (secretaris)