Jaarverslag Wmo-adviesraad 2024
Jaarverslag 2024 van de Stichting Wmo-Raad gemeente Moerdijk.
Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 2013376
Vastgesteld in de Wmo-adviesraadvergadering van 12 maart 2025
Voorwoord.
Voor u ligt het jaarverslag over het jaar 2024 van de Stichting Wmo-Raad Moerdijk.
Het jaar 2024 stond vooral in het teken van Toegankelijkheid en inclusie (iedereen, met of zonder beperking kan meedoen in de samenleving, iedereen hoort erbij) en de nieuw te vormen ASD (Adviesraad Sociaal Domein)
Toegankelijkheid en inclusie is een onderwerp dat al heel vaak op de agenda van de Wmo-adviesraad heeft gestaan. Het stond ook op de agenda van de gemeente, maar door allerlei omstandigheden kwam er geen beleid. Dit jaar werd het opnieuw opgepakt, zelfs heel voortvarend. De Adviesraad had er veel vertrouwen in, maar helaas, ook nu weer liep dit onderwerp vertraging op. In januari 2025 kunnen we de beleidsnotitie Inclusief Moerdijk verwachten. We hopen dan zo snel als mogelijk een advies uit te kunnen brengen. We kijken er naar uit!
Een ASD is breder dan een Wmo-adviesraad. De beleidsterreinen waarop de ASD advies kan uitbrengen betreffen behalve de Wmo ook o.a. de Participatiewet en de Jeugdwet Iedere vergadering kwam de nieuw te vormen ASD ter sprake. Ter voorbereiding hadden we een studiedag, werden omringende gemeenten met een ASD bezocht en hadden we een extra vergadering alleen over dit onderwerp. De Adviesraad stelde een notitie op, de gemeente een memo. Inhoudelijk zijn er overeenkomsten en verschillen. In 2025 gaan we met elkaar hierover in gesprek. We hopen dat we ook hier positief kunnen gaan adviseren.
SAMENSPRAAK (waar mogelijk) werd het woord van 2024 in de gemeente Moerdijk. De gemeente SAMEN met de burgers. Als Wmo-adviesraad juichen wij dit ten zeerste toe, niet praten OVER, maar MET de inwoners van Moerdijk.
In de oktobervergadering namen we afscheid van onze interim- voorzitter de heer Bouwsma. Hij heeft ons enorm geholpen door het voorzitterschap tijdelijk op zich te nemen. Veel dank daarvoor.
Natuurlijk deden we nog meer, maar dat kunt u in dit jaarverslag lezen.
Annie ten Cate
interim-voorzitter Stichting Wmo-adviesraad Gemeente Moerdijk
Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 20131376
Bankrekening: NL09 RABO 01319 95 456 t.n.v. Stichting Wmo-Raad gemeente Moerdijk
website: https://wmoraadmoerdijk.nl
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Inhoudsopgave.
Voorwoord.
Inhoudsopgave.
1. Toelichting op de Wmo en rol en positie van de Wmo-adviesraad.
1.1. Wettelijk kader.
1.2. Toelichting op rol en positie Wmo-adviesraad Moerdijk.
2. Samenstelling van de Wmo-adviesraad Moerdijk.
3. Werkwijze van de Wmo-adviesraad.
3.1. Samenwerking met de Gemeente.
3.2. Werkgroepen.
3.3. Leren en kennis & ervaring delen.
3.4. Bijgewoonde externe bijeenkomsten en scholingen.
3.5. Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen ( WBTR)
4. Diverse ontwikkelingen.
4.1. De vorming van een Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk.
4.2. Het proces van de advisering.
4.3. Werving.
4.4. Jaarlijkse zelf-evaluatie.
5. Behandelde onderwerpen.
5.1. Beleidsplan Wmo gemeente Moerdijk.
5.2. Inclusie.
5.3. Mobiliteit.
5.4. Cliënt Ervarings Onderzoek (CEO)
5.5. Klachten.
5.6. Begeleid en Beschermd wonen.
5.7 Dak- en thuislozen.
5.8. Resultaat gericht werken.
5.9 Mantelzorgers.
5.10. Sociale Basis.
5.11. Samenwerking in D-6 & D-9 verband.
5.12. Diverse onderwerpen in het kort.
6. Uitgebrachte adviezen.
7. Financiën.
7.1. Overzicht inkomsten en uitgaven 2023.
7.2. Toelichting op de jaarrekening.
7.3. Verklaring kascontrolecommissie.
1. Toelichting op de Wmo en rol en positie van de Wmo-adviesraad.
1.1. Wettelijk kader.
De huidige Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is op 1 januari 2015 in werking getreden.
Deze wet beschrijft het begrip maatschappelijke ondersteuning als volgt:
- Bevorderen van de sociale samenhang, mantelzorg en vrijwilligerswerk, de toegankelijkheid van voorzieningen, diensten en ruimten voor mensen met een beperking, de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente, alsmede het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld;
- Ondersteunen van de zelfredzaamheid en de participatie van personen met een beperking of met chronische psychische of psychosociale problemen, zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving;
- Bieden beschermd wonen of opvang.
1.2. Toelichting op rol en positie Wmo-adviesraad Moerdijk[1]
De Wmo-adviesraad Moerdijk is het adviesorgaan van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Moerdijk op het gebied van de Wmo. De wet schrijft namelijk voor dat de gemeente verplicht is ingezetenen, waaronder in ieder geval cliënten of hun vertegenwoordigers, te betrekken bij de uitvoering van deze wet (art. 2.1.3. lid 3). De wijze waarop, is in de gemeente geregeld door middel van een convenant (met bijlage) tussen de gemeente Moerdijk en de Wmo-adviesraad Moerdijk. Het convenant is voor het laatst herzien op 1 oktober 2023. Deze versie van het convenant is opgenomen op de website van de Wmo-adviesraad.
De raad adviseert, gevraagd en ongevraagd, het college van Burgemeester en Wethouders. Het advies kan gaan over nog te ontwikkelen Wmo-beleid, maar ook over de manier waarop de gemeente de Wmo uitvoert. Voor de onderwerpen waar de besluitvorming in de Gemeenteraad plaatsvindt worden de uitgebrachte adviezen door B&W toegevoegd aan de raadsstukken.
Het doel van de adviesraad is de bevordering van deelname aan de samenleving van zoveel als mogelijk inwoners van de gemeente Moerdijk. Daarnaast is de raad een sparring- en overlegpartner van de gemeente (en meer in het bijzonder de verantwoordelijke beleidsmedewerkers en wethouder), waarbij veel lopende zaken besproken worden.
De raad is uitdrukkelijk niet bedoeld voor de behandeling van individuele vragen van inwoners op het gebied van de Wmo. In voorkomende gevallen wordt doorverwezen naar het Wmo-Loket.
In de loop van 2023 is besloten om de werknaam van de Wmo-Raad te veranderen in Wmo-adviesraad Moerdijk. Gebleken is dat er bij inwoners van de gemeente regelmatig verwarring bestond met het Wmo-Loket. Zowel telefonisch als via het contactformulier werden individuele vragen ontvangen die bedoeld waren voor het Wmo-Loket. Het logo is hierop aangepast.
De juridische naam van de raad is niet gewijzigd, namelijk Stichting Wmo-Raad gemeente Moerdijk.
Op de website www.wmoraadmoerdijk.nl is een toelichting te vinden op de activiteiten van de raad, staan foto’s van de leden en zijn de uitgebrachte adviezen en vergader- en jaarverslagen te vinden. Ook wordt vermeld hoe contact opgenomen kan worden met de raad.
2. Samenstelling van de Wmo-adviesraad Moerdijk
Eind 2023 heeft een aantal leden van de Wmo-adviesraad, om diverse redenen hun lidmaatschap van de raad opgezegd. Hierdoor bestond de raad op 1 januari 2024 formeel nog uit slechts 4 stemgerechtigde leden, met een interim-voorzitter. Deze interim-voorzitter is niet woonachtig in Moerdijk en om die reden niet stemgerechtigd.
Hoewel dit aantal bestuursleden minder is dan het minimum aantal van 7, zoals voorgeschreven in artikel 4.1 van de Statuten van 2013, kunnen conform dezelfde Statuten wel besluiten genomen worden.
Op 1 januari 2024 bestond de raad uit de volgende personen:
Mevrouw A. ten Cate
Mevrouw M. Eekhout
Mevrouw E. van Adrichem Penningmeester
De heer G. de Vos. Secretaris / Vicevoorzitter
De heer E. Bouwsma Interim-voorzitter
Tevens waren er op 1 januari 2024 een viertal aspirant-leden die nog in de introductieperiode van drie vergaderingen zaten. Deze introductie periode is geregeld in het Huishoudelijk Reglement van de Stichting. In de loop van 2024 zijn 2 aspirant leden toegetreden tot het bestuur van de Stichting en zijn 2 aspirant leden afgehaakt. In 2024 heeft zich nog een nieuw aspirant lid aangemeld, maar deze moest in de zomer de werkzaamheden vanwege privé omstandigheden tijdelijk staken. Wij zijn verheugd, dat zij onlangs heeft laten weten dat de introductie periode op 1 januari 2025 weer hervat kan worden.
Eind 2023 was de afspraak met dhr. E. Bouwsma gemaakt dat zijn periode als interim-voorzitter zou lopen van 1 november 2023 – 1 november 2024. Vanaf 1 november treedt mw. A. ten Cate op als interim-voorzitter, omdat mevrouw ten Cate wel in Moerdijk woont, heeft zij wel stemrecht.
Op 17 januari is mw. G. Molewijk benoemd tot lid van de Wmo-adviesraad, na afloop van de periode van drie bijgewoonde vergaderingen als aspirant-lid. Op 31 juli is een soortgelijk benoemingsbesluit genomen voor mw. J. Schreuders.
Op 1 november 2024 is de heer G. de Vos herbenoemd tot lid van de Wmo-adviesraad, omdat zijn eerste termijn was verstreken.
In 2024 is duidelijk geworden, dat in 2025 in de gemeente Moerdijk een Adviesraad Sociaal Domein opgericht zal gaan worden. Dit zal gevolgen hebben voor de Wmo-adviesraad. Inmiddels is duidelijk geworden dat er geen sprake zal zijn van een verbreding van de huidige Wmo-adviesraad, maar van een geheel nieuwe werkwijze. Voor de samenstelling van de Wmo-adviesraad heeft dit een aantal gevolgen:
- Ten Cate zal optreden als interim-voorzitter in de nog resterende periode.
- Er zullen geen nieuwe bestuursleden gezocht worden voor de resterende periode. Dit in overleg en op advies van de gemeente Moerdijk. Voorzien wordt namelijk dat ook de huidige leden van de Wmo-adviesraad zullen moeten solliciteren naar een functie in de Adviesraad Sociaal Domein.
Op 31 december 2024 bestond de Wmo-adviesraad uit de volgende personen:
Mevrouw G. Molewijk
Mevrouw J. Schreuders
Mevrouw M. Eekhout
Mevrouw A. ten Cate Interim-voorzitter
Mevrouw E. van Adrichem Penningmeester
De heer G. de Vos. Secretaris / Vicevoorzitter
Tevens was er op 31 december 2024 een aspirant-lid die de introductieperiode van drie vergaderingen nog niet heeft voltooid.
Wethouder mevrouw P. Joosten is sinds 2022 als portefeuillehouder Wmo werkzaam. Zij is samen met beleidsmedewerker dhr. M. Bouchekourte het meest bij de raad betrokken.
De kascontrolecommissie bestond tot november uit mw. A. ten Cate en mw. G. Molewijk. Vanwege de benoeming van mw. Ten Cate tot interim voorzitter is haar plaats in de kascontrolecommissie ingenomen door mw. J. Schreuders.
De werkgroepen zijn in de loop van 2024 opnieuw samengesteld, omdat er een aantal nieuwe leden in de Wmo-adviesraad waren aangetreden. Naast de “vaste” werkgroepen zijn er in 2024 ook een aantal “ad-hoc” werkgroepen ingesteld om te kunnen adviseren op incidentele adviesvragen of vragen vanuit de zijde van de gemeente om deel te nemen aan discussies over bepaalde onderwerpen. Een overzicht van de werkgroepen is opgenomen in paragraaf 3.2 van dit jaarverslag.
Twee leden van de Wmo-adviesraad werken bij Surplus. Deze organisatie verzorgt onder meer een deel van de Wmo-werkzaamheden voor de Gemeente Moerdijk. Er zijn afspraken gemaakt dat mocht er in een specifiek geval sprake zijn van mogelijke belangenverstrengeling, deze leden zich zullen terugtrekken uit de discussie/vergadering. Dit zal worden vastgelegd wordt in het verslag. Deze werkwijze is vastgelegd in het huishoudelijk reglement. (art. C5-2)
Bij de overige leden zijn geen werkzaamheden bekend die, op dit moment, tot belangenverstrengeling zouden kunnen leiden.
3. Werkwijze van de Wmo-adviesraad.
De raad heeft in 2024 12 maal regulier vergaderd, in alle gevallen op een woensdagmiddag volgens een vooraf vastgesteld schema. Op 29 oktober heeft er een extra vergadering plaatsgevonden om te komen tot een notitie over de vorming van een Adviesraad Sociaal Domein.
Op 21 oktober hebben alle leden deelgenomen aan een door de Wmo-adviesraad georganiseerde studiedag. Als gespreksleider trad een medewerker van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein op. Onderwerp van deze studiedag was de vorming van een Adviesraad Sociaal Domein in de gemeente Moerdijk. Aan de hand van een groot aantal vragen heeft de gespreksleider ons meegenomen naar diverse onderwerpen die bij de vorming van een dergelijke adviesraad spelen.
De ervaringen van de studiedag en de discussies in een extra vergadering van de adviesraad hebben geleid tot een notitie over dit onderwerp, die is gedeeld met de gemeente Moerdijk.
Het Dagelijks bestuur heeft 12 maal regulier vergaderd meestal 9 kalenderdagen vóór de reguliere vergadering van de adviesraad.
In 2022 is besloten dat een DB-vergadering uit minimaal drie personen dient te bestaan. De afspraak is gemaakt dat het DB bij ontstentenis van één van de leden zal worden aangevuld door een lid van de raad. Ook is de aantredingsdatum van de leden gewijzigd in het rooster van aan- en aftreden. Voortaan wordt iedereen geacht op 1 november te beginnen c.q. begonnen te zijn. Dit om verwarring te voorkomen. Deze punten zijn op 12 april 2023 opgenomen in het toen herziene Huishoudelijk Reglement (HHR) van de Stichting.
Via de website (https://wmoraadmoerdijk.nl) is informatie over doel, werkwijze en samenstelling van de Wmo-adviesraad te lezen. Jaarverslagen, de vergaderverslagen van de Wmo-adviesraad en de uitgebrachte gevraagde en ongevraagde adviezen worden op deze website gepubliceerd. Er is een contactformulier beschikbaar alsmede overige contactinformatie.
Het afgesloten leden-gedeelte van de website wordt gebruikt voor het publiceren en archiveren van de vergaderstukken. Het beheer van de website ligt bij de secretaris.
3.1. Samenwerking met de Gemeente.
De samenwerking tussen de gemeente Moerdijk en de Stichting Wmo-Raad Moerdijk is gebaseerd op een convenant dat op 14 april 2020 is vastgesteld. In het convenant is geregeld dat dit elke twee jaar wordt geëvalueerd. In 2023 heeft de evaluatie plaats gevonden in een gesprek tussen de gemeente en het dagelijks bestuur van de adviesraad. Besloten is om het convenant op enkele punten aan te passen. Het herziene convenant is ingegaan op 1 oktober 2023. Volgens dit schema zou een nieuwe evaluatie uitgevoerd moeten worden in de loop van 2025, maar gezien de ontwikkelingen rond een Adviesraad Sociaal Domein, zal deze vermoedelijk niet plaats hoeven te vinden.
Bij het convenant is een bijlage gevoegd waarin de procedure geregeld wordt op de wijze waarop de Wmo-adviesraad aan de voorkant betrokken wordt bij lokale beleidsonderwerpen die de Wmo raken.
Bij een deel van de vergadering van de adviesraad zijn de verantwoordelijk portefeuillehouder en de contactambtenaar van de gemeente aanwezig om de raad te informeren, vragen te beantwoorden en onderwerpen te bespreken.
Ook waren regelmatig andere medewerkers van de gemeente in de vergadering aanwezig om specifieke onderwerpen toe te lichten die te maken hebben met het werkgebied van de adviesraad.
De door de gemeente gepubliceerde openbare stukken van college van B&W, commissies en de gemeenteraad worden (digitaal) gevolgd en relevante documenten, zoals raadsinformatiebrieven worden gedeeld met de leden van de raad.
3.2. Werkgroepen.
Om alle gebieden van de Wmo voldoende te kunnen volgen is een verdeling van producten en diensten gemaakt over de leden. De aldus ontstane werkgroepen specialiseren zich op enkele onderwerpen van de Wmo en behandelen deze binnen hun werkgroep, waarna zij conceptvoorstellen inbrengen in de vergadering.
Voor samenstelling van de werkgroepen: zie de pdf versie van dit jaarverslag.
Indien onderwerpen aan de orde komen, die niet duidelijk onder te brengen zijn bij een van de bovengenoemde werkgroepen wordt een tijdelijke werkgroep in het leven geroepen. In bovenstaand schema zijn deze tijdelijke werkgroepen opgenomen.
In december 2024 zijn een aantal afspraken gemaakt om in 2025 een aantal nieuwe onderwerpen aan te pakken, waarvoor ook tijdelijke werkgroepen in het leven zijn geroepen. Deze zijn in het schema nog niet opgenomen, omdat deze werkgroepen nog niet bij elkaar zijn geweest. In het volgende verslag zullen zij wel worden opgenomen.
De werkgroepen waren volledig bemenst en wisten elkaar te vinden en de werkgroepen streefden er naar om zelf zoveel mogelijk de adviezen te schrijven en woordvoering te verzorgen. De afspraak is gemaakt dat bij afwezigheid van een lid van een werkgroep een beroep gedaan kan worden op andere leden van de adviesraad om tijdelijk in te vallen, om de werkzaamheden niet te vertragen.
3.3. Leren en kennis & ervaring delen.
De raad is aangesloten bij de Koepel adviesraden Sociaal Domein[2] en ontvangt diverse nieuwsbrieven van
deze Koepel en van andere relevante brancheorganisaties. Afgelopen jaar zijn enkele cursussen en webinars gevolgd door leden van de raad. Ieder lid heeft toegang tot de website en de bibliotheek/ladekast van De Koepel, dit is een bron van informatie die voor het advieswerk onontbeerlijk is. De Koepel heeft ook de gesprekleider geleverd voor de op 21 oktober gehouden Studiedag van de adviesraad.
De Wmo-adviesraad heeft al enkele jaren contact met adviesraden van de D-6 gemeenten[3]. In 2024 is besloten om het overleg van de D-6 adviesraden uit te breiden met de Adviesraden van de Brabantse Wal (gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen). Vanaf dat moment wordt gesproken over het D-9 overleg. De Wmo-adviesraad Moerdijk was deelnemer aan alle vier overlegvergaderingen in dit verband.
Door de regionale samenwerking van de gemeenten in D-6 verband of nog groter (D-9, D-12) wordt vaker een gezamenlijk advies gevraagd aan de betrokken adviesraden. Hierdoor is het plannen van gezamenlijke overleggen vaak lastig, zeker als er op korte termijn een advies wordt gevraagd. Ook is het belangrijk dat elke raad voldoende tijd heeft om het advies in eigen kring kort te sluiten. Bij een korte voorbereidingstijd voor de advisering bij deze samenwerkingsverbanden dreigt het inbrengen van de “Couleur Locale” in gevaar te komen. Om met name de advisering vanuit het D-9 overleg beter te structureren is eind 2024 besloten om een werkgroep op te richten die voorstellen moet gaan formuleren om tot een gezamenlijke werkwijze te komen bij regionale advisering. Hierbij zal ook de structuur van de overlegvergaderingen aan de orde komen. De werkgroep zal de werkzaamheden begin 2025 aanvangen.
In 2023 is besloten om meer zichtbaar te worden in de Moerdijkse samenleving. Een eerste stap hierbij is dat leden van de Wmo-adviesraad aanwezig zijn bij de gebiedstafels in de 11 kernen en het buitengebied. Er is een verdeling gemaakt, zodanig dat voor elke gebiedstafel een vaste vertegenwoordiger is vanuit de Wmo-adviesraad en een plaatsvervanger. De ervaringen met het bijwonen van de gebiedstafels tot op heden is, dat met name fysieke onderwerpen aan de orde komen. Uitzondering waren een tweetal bijeenkomsten bij de gebiedstafels Zevenbergschen Hoek en Langeweg waar het onderwerp Sociale Basis aan de orde is geweest. Gezien deze ervaringen en de huidige onderbezetting van de adviesraad is eind 2024 besloten om de structurele aanwezigheid van een lid van de Wmo-adviesraad bij gebiedstafels te staken. Als er agendapunten zijn, die vallen binnen het werkgebied van de adviesraad, zullen wij hierbij aanwezig zijn.
De Wmo-adviesraad maakt momenteel nog geen gebruik van de Sociale Media om bekendheid te krijgen voor de werkzaamheden. Eén van de leden heeft hierover een notitie samengesteld, maar het onderwerp is in 2023 even geparkeerd, omdat de nadruk lag op het werven van nieuwe leden. De afspraak is gemaakt om dit momenteel achterwege te laten in verband met de komst van een Adviesraad Sociaal Domein op korte termijn.
3.4. Bijgewoonde externe bijeenkomsten en scholingen.
Voor de nieuwe leden en aspirant leden zijn, in het voorjaar, een tweetal introductiedagdelen georganiseerd, waarbij op de eerste bijeenkomst de nadruk op de wetgeving en gemeentelijke organisatie rondom de Wmo heeft gelegen en bij de tweede bijeenkomst de nadruk op de interne werkwijze van de Wmo-adviesraad. De eerste bijeenkomst is deels verzorgd door beleidsmedewerkers van de gemeente Moerdijk. De overige delen zijn intern opgezet en gepresenteerd.
Verschillende leden van de raad hebben een aantal extern georganiseerde bijeenkomsten en scholingen bijgewoond. Terugkoppeling van deze bijeenkomsten vindt meestal plaats via een kort verslag, wat bij de vergaderagenda wordt gevoegd. Vragen en opmerkingen over deze terugkoppelingen komen aan de orde tijdens de vergadering.
- Themabijeenkomsten Toegankelijkheid in diverse kernen;
- Gesprek met projectleider Toegankelijkheid over wenselijkheid oprichten Gehandicaptenplatform;
- Diverse gebiedstafels;
- Reizigersoverleg Deeltaxi;
- Webinar van de Koepel “Inzicht participatiewet”;
- Diverse overleggen Adviesraden D-6 (D-9) gemeenten;
- Regionale Woonzorgvisie (online) door Atrivé;
- Informatieavond Vrijwilligersorganisaties gemeente Moerdijk;
- Bijeenkomst voor Mantelzorgers met als onderwerp Dementie;
- Bijeenkomst Voorzitterssociëteit Zevenbergen
3.5. Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen ( WBTR)
In 2021 heeft de raad een traject doorlopen om te inventariseren of zij voldoet aan de vereisten van WBTR.
De eigen werkwijze is aangepast en gedocumenteerd.
Wat nog rest is bepalen wie bij ‘belet en ontstentenis’ van alle leden de verantwoordelijkheid heeft over de Stichting. We zijn bij een aantal instanties en deskundigen te rade gegaan, maar hebben ook in 2024 nog geen oplossing gevonden. Dit laatste onderwerp en enkele alinea’s over tegenstrijdig belang dienen te worden aangepast in de statuten. Hiervoor staat een termijn van 5 jaar dus deze twee punten staan genoteerd voor het moment dat een statutenwijziging aan de orde is. (uiterlijk 1 juli 2026).
Een Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk zal naar verwachting tot stand komen vóór 1 juli 2026, hierdoor zullen de statuten óf aangepast moeten worden óf zal de Stichting worden geliquideerd. Daarom wordt momenteel geen energie gestoken in de aanpassing van de Statuten.
4. Diverse ontwikkelingen
4.1. De vorming van een Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk.
Al enkele jaren wordt gesproken over de doorontwikkeling van de Wmo-adviesraad of de vorming van een Adviesraad Sociaal Domein Moerdijk (ASD). Een dergelijke adviesraad heeft een breder werkterrein dan de Wet maatschappelijke ondersteuning, omvat ook de Jeugdwet en de Participatiewet. Er blijkt regelmatig overlap tussen de drie wetten van het Sociaal domein, waardoor de scoop van de Wmo-adviesraad dus eigenlijk te smal is. Bovendien zijn in het regionaal verband in alle andere D-9 gemeenten ASD’s actief wat een complicerende factor is bij gezamenlijke advisering. Er is bovendien in onze gemeente geen cliëntenraad meer en de Senioren Adviesraad Moerdijk is in de loop van 2023 opgeheven. Vanaf 2022 zijn door de leden van de Wmo-adviesraad stappen gezet als voorbereiding naar een ASD Moerdijk. Al in 2022 is er een studiemiddag aan besteed en zijn gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen die betrokken zijn bij ASD’s in ander gemeenten in de omgeving. In de loop van 2023 zijn deze werkzaamheden (tijdelijk) gestaakt omdat de gemeente aangaf eerst zelf een breed inzicht te willen krijgen over de burgerparticipatie binnen de gemeente.
In een gesprek tussen het Dagelijks Bestuur van de Wmo-adviesraad en de portefeuillehouder aan het begin van 2024 is gebleken dat de vorming van een ASD Moerdijk in het jaar 2025 zal gaan plaatsvinden. Dit is later in het jaar ook duidelijk geworden uit de Gemeentebegroting voor het dienstjaar 2025, waar de vorming van een ASD is opgenomen in Programma 4, “Voor mensen die het nodig hebben”.
Een aanzienlijk deel van de leden van de Wmo-adviesraad heeft de discussies in 2022 en 2023 niet meegemaakt, daarom is besloten om intern de discussie rondom de vorming van de ASD opnieuw op te pakken. Er zijn gesprekken gevoerd met leden van 3 ASD’s van gemeenten in de omgeving. (Woensdrecht, Halderberge en Drimmelen). Er heeft ook een gesprek plaats gevonden met de beleidsambtenaar die belast is met de voorbereidingen van de vorming van een ASD..
In oktober van dit jaar is er aan dit onderwerp een uitgebreide Studiedag georganiseerd, waarbij alle leden van de raad aanwezig waren. Gespreksleider was een medewerker van de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, waarbij het mogelijk was om de laatste inzichten rondom de ASD te bespreken. Aan de hand van de besproken onderwerpen tijdens de Studiedag heeft de Wmo-adviesraad een notitie geschreven met de titel: “Proces om te komen tot Adviesraad Sociaal Domein”. Deze notitie is, na vaststelling, gestuurd naar de portefeuillehouder en de contactambtenaar van de gemeente.
Op de valreep van 2024 is van de gemeente Moerdijk een memo over dit onderwerp ontvangen, die uitdrukkelijk aangeeft nog geen reactie te zijn op onze notitie. Deze memo geeft wel uitgangspunten voor de ASD en zal begin januari besproken worden tussen de gemeente en het DB van de Wmo-adviesraad.
Voor deze ontwikkeling geldt dus: “wordt vervolgd”.
4.2. Het proces van de advisering
Het is een algemeen streven om te zoeken naar een werkwijze waarbij de Wmo-adviesraad meer vooraan in het proces is betrokken en proactief adviseert. Dit heeft zowel voor de gemeente als voor de raad het voordeel dat meer op grote lijnen kan worden gewerkt en er niet na uitwerking door de gemeente nog allerlei details ter tafel komen. Een vereiste in dit verband is een planning van onderwerpen die in het komende jaar op de agenda van de gemeente komen, zodat de raad zich vroegtijdig kan oriënteren en de belangrijkste uitgangspunten van/voor de adviezen tijdig kan formuleren.
Bij de herziening van het convenant is een bijlage toegevoegd waarin afspraken zijn gemaakt, met name ook op het gebied van termijnen e.d. die een gedegen advisering door onze raad mogelijk moeten maken.
In 2024 is ervaring opgedaan met deze werkwijze bij de advisering rondom de beleidsnotitie “Sociale Basis”. Een werkgroep, bestaande uit twee leden, heeft vanaf het begin van het proces regelmatig overlegd met de beleidsambtenaar, waarbij diverse delen van de conceptnotitie zijn besproken en van commentaar voorzien. De overige leden zijn door middel van een tweetal presentaties door de beleidsambtenaar geïnformeerd over de voortgang. Door deze werkwijze is het mogelijk gebleken om een formeel advies uit te brengen op korte termijn. Dit advies was voorbereidt door de leden van de werkgroep. Deze werkwijze is door de Wmo-adviesraad als zeer positief ervaren en is zeker voor herhaling vatbaar.
4.3. Werving
Aan het begin van het verslagjaar 2023 bestond de adviesraad uit tien personen. In de loop van dat jaar is duidelijk geworden dat een aantal leden in november 2023, om diverse redenen afscheid zouden nemen van de Wmo-adviesraad. Het vinden van voldoende nieuwe leden heeft ook in 2024 aanvankelijk een aanzienlijke impact gehad op de werkzaamheden van de raad.
Aan het begin van het jaar zijn nog enkele middelen gebruikt om te proberen nieuwe leden te vinden:
- contacten van de leden van de adviesraad;
- advertenties in de Moerdijkse Bode;
- publicatie van een oproep op de website van de Wmo-adviesraad via een pop-up;
- publicatie op de website van “Moerdijk voor elkaar”.[4]
Hierop zijn nog enkele reacties gekomen, die hebben geleid tot één nieuw aspirant-lid.
Gedurende het jaar werd duidelijk dat de vorming van de Adviesraad Sociaal Domein een belangrijke rol zou gaan spelen bij de werving. In overleg met en op advies van de Gemeente Moerdijk is besloten om de werving voor nieuwe leden stop te zetten in afwachting van verdere stappen rondom deze ASD. Gevolg hiervan is een onderbezetting van de adviesraad.
4.4. Jaarlijkse zelf-evaluatie.
Om diverse redenen is in 2024 afgezien van de jaarlijkse zelf-evaluatie. Dit besluit is genomen in de adviesraad vergadering van 20 november 2024. Tijdens deze vergadering is overwogen:
- Diverse leden zijn door privé omstandigheden niet in staat geweest om zich, gedurende het gehele jaar, volledig in te zetten voor de adviesraad.
- Wisseling van functies binnen het bestuur, waarbij de interim voorzitter eind oktober is gestopt.
- Diverse aspirant bestuursleden hebben om hen moverende redenen besloten om geen deel uit te maken van de adviesraad.
- Verwacht wordt dat de doorontwikkeling naar een Adviesraad Sociaal Domein plaats zal vinden in de eerste helft van 2025, waardoor werkwijze, samenstelling en wellicht de organisatievorm opnieuw vastgesteld zullen moeten worden.
5. Behandelde onderwerpen.
Onderstaand treft u een opsomming aan van de meest relevante onderwerpen die in 2024 zijn behandeld. Dit overzicht is niet volledig. Daarvoor verwijst de adviesraad naar de vergaderverslagen op de website. (https://wmoraadmoerdijk.nl/publicaties/vergaderverslagen).
5.1. Beleidsplan Wmo gemeente Moerdijk
Een aandachtspunt is dat de looptijd van het gemeentelijk beleidsplan Wmo reeds geruime tijd is verlopen. Het (kader) Beleidsplan Maatschappij van de gemeente Moerdijk is uitgesteld door prioritering van andere onderwerpen.
Dit punt staat sinds december 2017 op de actielijst van de Wmo-adviesraad. Aanvankelijk was het de planning om dit onderwerp in 2024 op te pakken. In december 2024 is aangekondigd dat dit onderwerp is vertraagd tot begin 2025.
5.2. Inclusie
Als er één onderwerp is wat in 2024 in de gemeente een “hobbelig” traject heeft doorlopen dan is het wel het onderwerp inclusiviteit en toegankelijkheid.
In juli 2016 ondertekende de Nederlandse regering het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag beoogt de positie van mensen met een handicap (van welke aard dan ook) te verbeteren. Inclusie, mee kunnen doen, is voor iedereen en voor ons samen van wezenlijk belang. Inclusie is vooral toegankelijkheid en de mogelijkheid om met een beperking ook volwaardig te kunnen meedoen in de maatschappij. Vaak wordt dit versmald tot fysieke toegankelijkheid van bijvoorbeeld gebouwen, maar het onderwerp is veel breder en omvat ook sociale toegankelijkheid.
Inclusie is de kern van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en van de beoogde resultaten van de Wmo-adviesraad. De adviesraad heeft het onderwerp inclusie in bijna elke vergadering op de agenda gehad.
Het proces om te komen tot een Moerdijks inclusie- en toegankelijkheidsbeleid begon aanvankelijk zeer voortvarend en hoopvol. Er werden in diverse kernen bijeenkomsten georganiseerd om met de doelgroep en ook met de inwoners over dit onderwerp te praten. Ook leden van de adviesraad waren hierbij betrokken. Bij deze bijeenkomsten werd met enige regelmaat de vraag geopperd, of er iets met de resultaten gedaan zou gaan worden. Dit omdat in het verleden al vaker een start was gemaakt met dit onderwerp, maar dat het daarna stopte. Ook nu ging het weer mis, het proces stopte. Pas in het najaar werd het voortgezet door een nieuwe beleidsadviseur. Deze adviseur heeft de zaak opgepakt en heeft in de december vergadering van de adviesraad een presentatie gegeven over de eerste resultaten van de studie. Uit deze presentatie is wel naar voren gekomen dat de aandacht in eerste instantie gegeven zal worden aan de fysieke toegankelijkheid. De sociale toegankelijkheid komt in een later stadium. In januari zal een conceptrapportage verschijnen. Op verzoek van de Wmo-adviesraad heeft de gemeente de inwoners, via de Moerdijkse Bode, geïnformeerd over de opgetreden vertraging.
De adviesraad blijft bezorgd over de continuïteit van beleid op het moment dat de huidige opdracht is afgelopen en er een rapport ligt. Voorkomen moet worden dat dit rapport ongebruikt in een lade verdwijnt.
5.3. Mobiliteit.
De raad participeert in het Reizigersoverleg Deeltaxi West-Brabant. Ook hier zijn zorgen over de personeelscapaciteit. In 2023 heeft er een nieuwe openbare aanbesteding plaatsgevonden. De gunning van deze aanbesteding moest uitgesteld worden, omdat één van de gegadigden beroep had ingesteld tegen de voorlopige gunning. Na uitspraak van de kantonrechter kan de nieuwe vervoerder het contract aanvangen op 1 januari 2025.
5.4. Cliënt Ervarings Onderzoek (CEO)
In 2024 heeft de Wmo-adviesraad een aantal vragen ingebracht bij het CEO die betrekking hadden op de ervaringen tijdens het stellen van de hulpvraag en hoe moeilijk of gemakkelijk men dit vond. In 2024 zijn 825 cliënten schriftelijk benaderd om deel te nemen aan het CEO. De respons was met 450 cliënten (55%) wat lager dan het jaar hiervoor. De resultaten hebben met name betrekking op het jaar 2023 en daarvoor.
Bij het onderzoek over 2023 is gebleken dat de bekendheid van de onafhankelijke cliëntondersteuning iets is toegenomen ten opzichte van het jaar hiervoor, maar een bekendheid van 49% is in onze ogen te laag, ondanks de informatie hierover.
Het blijft opvallend dat er een verschil zit tussen de waardering die gegeven wordt door de cliënten in dit onderzoek en de berichten die diverse leden van de adviesraad ontvangen tijdens contacten met cliënten en hun naasten. Een verklaring zou kunnen zijn dat cliënten zich afhankelijk voelen van de gemeente voor de ontvangen ondersteuning en daardoor terughoudend zijn om te klagen bij de gemeente.
Om deze reden is de adviesraad ook in gesprek gegaan met een inwoner die klachten naar voren heeft gebracht tijdens een inspraakmoment bij de Gemeenteraad.
Ook staat een kennismakingsgesprek met de Coördinator van het Wmo-Loket op de agenda om deze punten te bespreken.
5.5. Klachten
Ten tijde van vaststelling van dit jaarverslag zijn er nog geen gegevens van klachten 2023 beschikbaar.
Zie hiervoor ook hetgeen besproken is in paragraaf 5.4.
5.6. Begeleid en Beschermd wonen.
Onderdeel van de Wmo is het begeleid en beschermd wonen. In 2024 is de Wmo-adviesraad bijgepraat over de ontwikkelingen op deze beleidsterreinen.
Begeleid wonen gebeurt in hoofdzaak in de eigen woning, maar de bewoner heeft ondersteuning nodig om dit te kunnen blijven doen.
Over Bescherm Wonen wordt gesproken als de cliënt niet in staat is om zelfstandig te kunnen blijven wonen, ook niet met begeleiding. Als centrumgemeente is Breda verantwoordelijk voor het beschermd wonen voor inwoners van Moerdijk. Als de cliënt niet langer afhankelijk is van deze vorm van beschermd wonen, komt deze weer terug naar Moerdijk.
5.7 Dak- en thuislozen.
In april 2024 heeft er landelijk een telling plaats gevonden van dak- en thuislozen, waarbij diverse instanties betrokken zijn. Deze z.g. ETHOS[5] telling is uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds. Gebleken is dat op de teldatum in Moerdijk 42 mensen (waaronder 13 kinderen) geen eigen dak boven het hoofd hadden. Hierbij opgemerkt dat er geen mensen zijn aangetroffen die in de openbare ruimte (buiten) verblijven. Doelstelling is dat er in 2030 geen dak- en thuislozen meer in de gemeente zijn. Om deze doelstelling te halen moet er in de komende jaren, in overleg met de regio, beleid ontwikkeld gaan worden waarbij ook de Wmo-adviesraad (of de opvolgende Adviesraad Sociaal Domein) een rol in gaat spelen.
5.8. Resultaat gericht werken.
In het Jaarverslag van 2023 is gesproken over resultaat gericht werken binnen de Wmo en met name bij de huishoudelijke ondersteuning (HO). Dit resultaat gericht werken is ingevoerd in lopende contracten. De verantwoordelijk staatssecretaris van VWS heeft al in 2023 in eerste instantie aangegeven dat hij hier geen voorstander van was. De voorgestelde wetgeving is niet ingediend bij de Staten Generaal. In 2023 heeft de Gemeente Moerdijk aangegeven dat zij in afwachting waren van nieuwe richtlijnen vanuit de VNG. Voor zover bekend is deze VNG richtlijn nog niet verschenen. Ontwikkelingen op dit gebied zullen ook in het komende jaar gevolgd moeten worden.
5.9 Mantelzorgers.
De raad is van mening dat mantelzorgers niet alleen ondersteund, maar zeker ook gepast gewaardeerd dienen te worden. Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een morele. Het mantelzorgcompliment en de ondersteuning van mantelzorgers is dan ook regelmatig besproken. In 2024 is de wijze waarop de mantelzorgwaardering kan worden besteed uitgebreid. De adviesraad heeft aangegeven dat zij het positief vindt dat de bonnen op meer plaatsen besteed kunnen worden in de eigen gemeente, maar pleit voor een laagdrempeliger en eenvoudiger aanpak bij de besteding.
5.10. Sociale Basis.
Als onderdeel van het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) heeft de gemeente besloten om een Ambitiedocument op te stellen voor de Sociale Basis. Bij de aanvang van het proces om te komen tot dit document is aan de Wmo-adviesraad gevraagd om hier een bijdrage aan te leveren. Besloten is om hiervoor een tijdelijke werkgroep in het leven te roepen. De werkzaamheden zijn direct na de zomervakantie gestart. De werkgroep heeft een vijftal overleggen gevoerd met één van de beleidsambtenaren waarbij conceptdocumenten zijn besproken evenals de uitkomsten van de uitgevoerde enquêtes.
In de reguliere Wmo-adviesraad vergaderingen is een tweetal keren door de beleidsambtenaar een presentatie gegeven, waarbij de leden van de adviesraad zijn bijgepraat.
Aan het eind van het proces heeft deze werkwijze er toe geleid dat op korte termijn een formeel advies is uitgebracht aan het College van Burgemeester en Wethouders. In dit advies is aangegeven dat de Wmo-adviesraad content was met de gevolgde werkwijze en dat de Wmo-adviesraad in kan stemmen met het ambitiedocument: “De Moerdijkse ambitie voor de sociale basis: Samen doen, Samen raadzaam en Samen spraak”.
5.11. Samenwerking in D-6 & D-9 verband.
In het verslagjaar 2024 heeft een vertegenwoordiger van de Wmo-adviesraad deelgenomen aan overlegvergaderingen van de Adviesraden Sociaal Domein van de D-6 gemeenten (Halderberge, Etten-Leur, Rucphen, Zundert, Roosendaal en Moerdijk). Vanaf de eerste vergadering van 2024 is dit overleg uitgebreid met de gemeente van het samenwerkingsverband Brabantse Wal[6]. Vanaf 2024 zal er dan gesproken worden over het D-9 verband.
Tijdens deze overleggen worden ervaringen uitgewisseld over diverse onderwerpen, zowel onderling als via presentaties die verzorgd worden door één of twee ambtenaren van de deelnemende gemeenten. De uitkomsten van deze overleggen worden gedeeld met de overige leden van de Wmo-adviesraad.
Opgemerkt moet nog worden dat de gemeente Moerdijk nog de enige gemeente is die vertegenwoordigd is met een Wmo-adviesraad. In alle acht andere gemeenten is een Adviesraad Sociaal Domein actief.
5.12. Diverse onderwerpen in het kort.
Werkplein Hart van West Brabant (Etten-Leur)
In een D-9 overleg zijn de aanwezigen bijgepraat over ontwikkelingen bij het Werkplein en met name de rol van de cliëntenraad. In de meeste gemeenten is de lokale ASD vertegenwoordigd in de cliëntenraad van het Werkplein. Moerdijk is hier niet vertegenwoordigd door het ontbreken van een ASD.
Wachtlijsten Wmo.
In een aantal gemeenten zijn er klachten over de lange wachttijden om Wmo voorzieningen te krijgen. Uit navraag bij de gemeente blijkt dat de aanvragen in het overgrote deel afgewerkt kunnen worden binnen de afgesproken 6 weken. Cliënten ervaren de lange wachttijd, omdat na deze periode de leverancier vaak lange wachttijden heeft voordat de voorziening geleverd kan worden.
Toezicht op uitvoering Wmo
Dit gaat met name op het toezicht door de uitvoerders. Met deze uitvoerders wordt regelmatig overlegd en geëvalueerd. Gekeken wordt of er niet meer vanuit de cliënt geëvalueerd kan worden in plaats vanuit de uitvoerende partij.
Toegankelijkheid vesting Willemstad
De vesting Willemstad zal de komende jaren minder toegankelijk zijn door vele werkzaamheden aan de straten binnen de vesting. Om de werkzaamheden te begeleiden is een werkgroep van inwoners samengesteld. In deze werkgroep is ook een vertegenwoordiger van de Wmo-adviesraad aanwezig.
6. Uitgebrachte adviezen.
In de verslagperiode zijn er, naast de mondelinge overleggen met vertegenwoordigers van de gemeente een aantal formele adviezen uitgebracht. Al deze adviezen zijn schriftelijk uitgebracht aan het College van Burgemeester en Wethouders:
- Advies n.a.v. “Positief Gezond Moerdijk” (Gezond Actief Leven Akkoord) – 29 maart 2024
- Advies m.b.t. ambitiedocument “de Moerdijkse ambitie voor de Sociale Basis” – 12 december 2024
Bovenstaande adviezen zijn gepubliceerd op de website van de Wmo-adviesraad: (https://wmoraadmoerdijk.nl/publicaties/uitgebrachte-adviezen)
Naast de hierboven genoemde formele adviezen is er ook een discussienota samengesteld in de discussie over de vorming van een Adviesraad Sociaal Domein. Dit document “Van Wmo-adviesraad naar Adviesraad Sociaal Domein” – 14 november 2024.
7. Financiën.
7.1 .Overzicht inkomsten en uitgaven 2024
uitgaven |
begroot |
werkelijk |
inkomsten |
begroot |
werkelijk |
|
|
||||||
uitgaven tbv leden |
Subsidie gemeente |
4.960 |
4.960 |
|||
reiskosten |
500 |
1.228,43 |
|
|||
bureaukosten |
1.650 |
975,00 |
||||
cursussen |
2.500 |
1.930.00 |
||||
Ipad, software + verzekering |
1.976,91 |
|||||
|
||||||
organisatiekosten |
||||||
lid koepel WMO |
585 |
600,00 |
||||
secretariaat |
400 |
700,00 |
||||
bankkosten |
150 |
207,39 |
||||
huur/catering |
pm |
203,75 |
||||
advertenties |
pm |
0,00 |
||||
|
||||||
pr en Marketing |
||||||
drukwerk en advertenties |
pm |
0,00 |
||||
website |
700 |
786,50 |
||||
representatie |
750 |
913,17 |
||||
|
||||||
projecten |
||||||
reservering onvoorzien |
265 |
0,00 |
||||
+ |
||||||
totaal |
7.500 |
9,521,15 |
totaal |
4.960 |
4.960 |
|
|
||||||
SALDO |
-4.561,15 |
7.2. Toelichting op de jaarrekening.
De jaarrekening van 2024 laat een negatief resultaat zien van € 4.561,15 voor dit negatieve resultaat zijn de volgende verklaringen te geven.
- Al enkele jaren is de door de Gemeente verstrekte subsidie onvoldoende om de kosten van de werkzaamheden van de Wmo-adviesraad te bekostigen. Bij de subsidieaanvraag is al onderbouwd om de subsidie aan te passen. Bij een besluit van het College van B&W is deze verhoging geweigerd, vanwege de stand van de reserves.
- Voor één van de leden van de Wmo-adviesraad is een speciale IPad inclusief software benodigd om te kunnen functioneren binnen de Wmo-adviesraad. Een verzoek om deze IPad in bruikleen te verstrekken door de gemeente is door het College van B&W afgewezen. Ondanks het feit dat de reserves van de Wmo-adviesraad niet voor dit soort aanschaffen zijn bedoeld, is door het voltallige bestuur besloten om deze voorziening ten laste te brengen van de reserves (en dus het saldo van de rekening). Naast de aanschaf van een IPad betreft het ook de aanschaf van software licenties en installatie. De IPad is eigendom van de Stichting Wmo-Raad gemeente Moerdijk en is via een bruikleenovereenkomst aan het betreffende lid verstrekt.
- Er is meer uitgegeven aan reiskosten, dit komt door verschillende oorzaken. Meer gesprekken op locatie, overleggen van werkgroepen en overleggen met collega Adviesraden.
- Door de verbouwing van het gemeentehuis was het niet altijd mogelijk om overleggen en vergaderingen te houden in het gemeentehuis. In een aantal gevallen is daarom uitgeweken naar een externe locatie.
7.3. Verklaring kascontrolecommissie
De (handgeschreven) goedkeuringsverklaring van de kascontrolecommissie is opgenomen in de pdf versie van dit jaarverslag.
Voetnoten:
[1] Voor de leesbaarheid van dit verslag wordt de benaming ‘raad’ of ‘adviesraad’ gebruikt als de Wmo-adviesraad Moerdijk wordt bedoeld.
[2] https://www.koepeladviesradensociaaldomein.nl/
[3] Samenwerkingsverband op het terrein van het sociaal domein van de gemeenten Halderberge, Rucphen, Zundert, Etten-Leur, Roosendaal en Moerdijk.
[4] De website “Moerdijk voor elkaar” is de opvolger van “Vrijwilligerscentrale Moerdijk-Halderberge.”
[5] ETHOS = “European Typology of Homelessness and Housing Exclusion”.
[6] Het betreft de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen.